Hrabivosť

S blížiacimi sa voľbami sa vždy vynorí istý počet kandidátov, ktorí sú presvedčení, že bez problémov zvládnu naraz niekoľko činností.

13.10.2013 22:00
debata (1)

Títo majstri multitaskingu tvrdia, že sedieť na dvoch a viacerých stoličkách im nerobí problém.

Mnohí občania si iste položia otázku: Keď pri bežných zamestnaniach je súbeh dvoch funkcií, z ktorých každá si vyžaduje celého človeka, prakticky nemožný, ako to len robia naši volení zástupcovia?

Niektorí síce vyhlasujú, že svoje skúsenosti z komunálnej politiky dokážu zúročiť v parlamente a, naopak, keď sú vo „veľkej politike“, pomáha im to aj pri práci v obciach a regiónoch. Inými slovami povedané, môžu využiť svoje známosti pri lobovaní, čo sa potom odráža pri prijímaní štátneho rozpočtu.

Pri pohľade do Národnej rady však pozorovateľ môže poľahky nadobudnúť presvedčenie, že pre niektorých verejných činiteľov je aj jeden mandát veľa, takže o úprimnosti ich slov sa dá vážne pochybovať.

Kumulácia funkcií nie je prejavom angažovanosti, ale skôr hrabivosti. Takýmto prístupom politici devalvujú v očiach občanov zmysel europarlamentu či VÚC, čo sa potom odráža aj v nízkej účasti na voľbách.

Aj keď s návrhom zaviesť jeden mandát pri výkone verejnej funkcie už prišlo niekoľko iniciatív, bez zásadného tlaku voličov (podobne ako v prípade obmedzenia imunity) to budú stále bezzubé iniciatívy…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #VÚC #komunálne voľby #funkcie #mandát