Zodpovednosť

Situácia po vlaňajšej sérii útokov psov najmä na deti bola neúnosná. Vláda a poslanci pod tlakom verejnej mienky začali pripravovať návrh zákona, ktorý by to mal seriózne riešiť.

23.10.2013 22:00
debata (2)

Situácia po vlaňajšej sérii útokov psov najmä na deti bola neúnosná. Vláda a poslanci pod tlakom verejnej mienky začali pripravovať návrh zákona, ktorý by to mal seriózne riešiť. Ale po niekoľkých názorových prestrelkách v parlamente išla celá iniciatíva do stratena. Spoliehal sa niekto na to, že kritikom súčasného stavu vychladnú hlavy a ľudia časom na všetko zabudnú?

Falošná a predovšetkým škodlivá predstava. Tri najnovšie prípady v posledných týždňoch ukázali, že problém stále leží na stole, a pokiaľ sa legislatívne neošetrí, nepodarí sa zmierniť oprávnené obavy rodičov. Kým totiž majiteľom agresívnych psov aj za napadnutie s trvalými zdravotnými a psychickými dôsledkami hrozia iba krátke podmienečné tresty alebo smiešne nízke pokuty (niekedy ani to nie), záležitosť sa určite nepohne z miesta.

Tu hádam nejde o to, aby sa na Slovensku likvidovali celé plemená zvierat, ale aby ich majitelia dostali rozum. Nie tí, čo riadne cvičia a plne ovládajú svojich zverencov, ale tí, čo niekedy z ľahostajnosti, inokedy priamo z arogancie voči iným ignorujú povinnosti, ktoré na seba berú, keď sa rozhodnú pre chov.

Ak im nie je zodpovednosť za správanie ich psov zrejmá, treba im ju stále pripomínať. Prísnymi paragrafmi, zákonom, ktorý však nebude bezzubý, ale bude obsahovať konkrétne postihy toho, kto ho bude hrubo porušovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #deti #psy #plemená