V Česku všetko otvorené

Pred pár mesiacmi sa zdali byť predčasné voľby v Česku takmer uzavretou kapitolou. Vláda pravicovej koalície premiéra Petra Nečasa stroskotala na škandále, pričom volebné vyhliadky strán, ktoré ju tvorili, by už i bez toho neboli pre škrty v citlivých oblastiach bohvieaké.

24.10.2013 22:00
debata (2)

Adept na prevzatie žezla bol pritom jediný: ČSSD.

Čím viac sa však voľby blížili, tým viac sa debata stáčala z hlavných aktérov na aktérov druhého sledu. Až sa stali takmer tými hlavnými.

Víťazstvo ČSSD sa zdá byť isté, hlavnou otázkou však je, či sa tejto strane podarí zostaviť vládu. Ak nie, budú to už tretie voľby v rade, v ktorých síce nominálne vyhrali, zostali však v opozícii.

Ak sa dnes a zajtra do volebných miestností nevyberie nejaké kritické množstvo voličov ČSSD „na poslednú chvíľu“, potom by líder Bohuslav Sobotka musel ísť vyjednávať ku komunistom alebo k Andrejovi Babišovi. Práve KSČM a Babišovo ANO sú tými aktérmi druhého sledu, ktorí môžu nakoniec rozdávať karty.

Spojenectvom s komunistami by sa prelomilo tabu českej politiky. Nikto presne nevie, akú cenu by si KSČM zapýtala za podporu menšinovej vlády, dá sa len tušiť, že by nebola malá. Sotva sa dá predpokladať, že strana, ktorá strávila dve dekády v pozícii toho, kto za nič nezodpovedá, a tak môže na všetko schuti nadávať, by sa takej výhody chcela zbaviť priamo vstupom do vlády. Lenže aj podpora vlády je formou spoluvládnutia, a v KSČM to isto dobre vedia.

Sprava by bola menšinová vláda ČSSD s podporou komunistov dennodenne atakovaná ako „popretie novembra 1989“. Zľava by zasa mala taká vláda obrovský problém udržať si liberálnych a stredových voličov.

A čo Babiš? Toho v ČSSD tak dlho ignorovali, až sa prebudili päť minút po dvanástej. Ich prejavy odrádzajúce voličov od voľby ANO prišli až vo chvíli, keď prieskumy Babiša pasovali na šťuku volieb – vtedy však už spravidla býva dosť neskoro vysvetľovať voličom programové rozdiely… V každom prípade, ak aj nevieme, čo by si za podporu zapýtali komunisti, dosť dobre sa dá odhadnúť, čo by si od ČSSD za koalíciu či podporu zapýtal Babiš. Všetko.

Do poslednej chvíle sú možnosti otvorené. Do parlamentu sa môže dostať päť, ale aj deväť strán. Voľby môžu priniesť slabú menšinovú vládu ČSSD z milosti komunistov, alebo nestabilnú výbušnú zmes vlády ČSSD s Babišovým ANO. Priniesť môžu i to, že Sobotkovi napokon nezostane nič iné, len hodiť uterák do ringu. Potom by bola výsledkom vláda strán, kvôli ktorým sa predčasné voľby v prvom rade vôbec konali. S tým, že ani v takej vláde by Babiš určite nebol „v druhom slede“. Nesmieme tiež zabúdať, že na Pražskom hrade sedí Miloš Zeman, ktorý má s tamojšou politickou scénou – a s ČSSD zvlášť – svoje vlastné úmysly.

O budúcnosti Česka jedny voľby nerozhodnú. Česká pravica si svoj kalich horkosti podľa všetkého tiež už vypila. Tieto voľby rozhodnú o budúcnosti ČSSD.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #ČSSD #Sobotka #Babiš