Nie sú lídri?

Po niekoľkoročnej sérii škandálov koaličnej vlády pravicových strán by sa logicky mohlo očakávať, že v Česku z predčasných volieb vyjde triumfálne hlavná opozičná sila.

03.11.2013 22:00
debata

ČSSD síce zvíťazila, ale získala menej hlasov ako pred tri a pol rokom. Teraz sa namiesto zostavovania novej vlády začína deliť na pučistov a nepučistov…

Na rozdiel od minulosti jej údajne chýbajú osobnosti. Bohuslav Sobotka je ako líder nevýrazný, jeho rivali detto. A netýka sa to iba českých sociálnych demokratov. Iste, každý deň sa nerodia politici typu Bruna Kreiského, Willyho Brandta či Françoisa Mitterranda. Aj oni mali oponentov, ale roky si udržali autoritu vnútri strany a ešte širšie sympatie medzi voličmi i v zahraničí. Kto teraz v Európe vie niečo o Wernerovi Faymannovi či Frankovi-Walterovi Steinmeierovi? Aj keď sociálni demokrati v Rakúsku i Nemecku ašpirujú na spoluvládnutie s pravicou, ich výsledky v septembrových voľbách patria medzi najslabšie v dejinách. François Hollande sa síce stal prezidentom, jeho popularita vo Francúzsku však dramaticky klesá.

Vyhováranie sa na nedostatok prirodzených lídrov a čakanie na nových spasiteľov ľavice je však krátkozraké. Ak sociálnym demokraciám všeobecne dochádza dych s novými myšlienkami a iba sa programovo prispôsobujú koaličným partnerom, tak potom ich pred úpadkom supermani nezachránia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #ČSSD