Finančný limit

Európska komisia to určite vymyslela dobre. Prijala smernicu, ktorá umožňuje občanom členských krajín únie všestranne využívať cezhraničnú ambulantnú aj nemocničnú starostlivosť.

04.11.2013 22:00
debata

A to bez predchádzajúceho súhlasu príslušnej poisťovne. Mnohí pacienti sa tomu potešili, najmä tí, čo doma mesiace čakajú na operáciu kĺbov, očí či rozličných vrodených porúch.

Nebol by to však príslovečný úradný šimeľ a rezortní držgroši, keby tvrdo nezasiahli. Áno, Slováci sa môžu rozcestovať za lekárskou pomocou po Európe. Samozrejme, s tým, že si vyrovnajú prípadný rozdiel medzi cenami služieb poskytovanými doma a v zahraničí, to nik nespochybňuje. Ale práve tie najvyhľadávanejšie odborné výkony budú schvaľované zdravotnými poisťovňami.

Nad nimi kraľuje neobmedzený pán s obmedzenou kasou – finančný limit. A s ním spojená hora papierovania. Takže namiesto dobre mieneného pravidla z Bruselu sa tu budeme naďalej pasovať s kopou odporúčaní, povoleniami na výnimky a ťažko prekonateľnými podmienkami.

Z tohto hľadiska ide po predchádzajúcej propagande výhod zjednocujúcej sa zdravotníckej politiky EÚ o podfuk na tej časti občanov, ktorí špeciálnu starostlivosť najviac potrebujú, lebo naše zdravotníctvo im ju v dohľadom čase nedokáže zabezpečiť. Mala by sa zmeniť pre Slovensko dosiaľ nereálna európska smernica? Nie, radšej domáce obmedzujúce predpisy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #lekári #pacienti #zdravotné poisťovne