Parkovací biznis

Na okraji Mníchova sa rozprestiera areál univerzitnej kliniky Großhadern. Moderná nemocnica je ľahko dostupná metrom a celodenné parkovanie tu stojí symbolické euro.

04.12.2013 22:00
debata (2)

Od začiatku decembra zaplatí parkovné jedno euro aj návštevník ružinovskej a petržalskej nemocnice v Bratislave, ale za každú jednu začatú hodinu. Univerzitná nemocnica tak pokračuje v praxi, ktorá je bežná v iných slovenských mestách.

Neprekvapí, že v jednom z najbohatších miest Európy sa za parkovanie platí zanedbateľný zlomok priemernej hodinovej mzdy, tak ako neprekvapí, že v krajine, kde sa dlhodobo presadzuje téza – zdravie je tovar ako každý iný – sa ďalej darí privatizácii verejného priestoru. Po tom, čo boli sprivatizované takmer všetky lukratívne oblasti v zdravotníctve – laboratóriá, počítačová tomografia, záchranky a lekárne – bude z ďalšej elementárnej potreby pacientov – parkovania – ryžovať súkromník.

Takýto výber poplatkov od pacientov je morálne pochybný biznis. Ak by skutočne bolo nutné pristúpiť k takémuto kroku, tak len za predpokladu, že túto činnosť by vykonávali nemocnice bez sprostredkovateľov a za symbolický poplatok, ktorý by putoval priamo do ich rozpočtu. Takto dostanú len zlomok a bezprácny zisk poputuje do vrecka súkromnej spoločnosti. Verejnosť sa tak len utvrdí v presvedčení, že v spoločnosti existujú dve kategórie ľudí: tí, ktorým je všetko dovolené, lebo majú správne kontakty, a my ostatní, ktorí platíme v zdravotníctve už aj tak iks ďalších poplatkov a všetko musíme len mlčky znášať…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba