Nedotknuteľní

Súdnictvo je jedným z troch pilierov moci. Z tohto hľadiska patrí sudcom, ako príslušníkom elity, aj adekvátne ohodnotenie, lebo im je zverené právo rozhodovať o našich životoch.

13.12.2013 22:00
debata

Zároveň však platí, že výška platu by mala zodpovedať náročnosti a kvalite odvedenej práce.

A tu sa objavujú značné pochybnosti, lebo takmer tri štvrtiny obyvateľov považujú naše súdy za nedôveryhodné. Synonymom slovenskej justície sa stali súdne prieťahy a v takmer každej závažnej kauze sa vyskytuje procesná chyba, čo vyvoláva pochybnosti, či ide o náhodu alebo systémové zlyhanie.

Väčšina občanov ani neočakáva, že bez správnych kontaktov sa domôže spravodlivosti. Nehovoriac o rodinkárstve, ktoré v niektorých regiónoch dosahuje obrovské rozmery, až to vyzerá, že v slovenskom súdnictve panujú feudálne pomery, kde sa toto povolanie dedí z otca na syna.

Otázka teda znie: Možno im, po všetkých spomínaných výhradách, siahnuť na plat? Podľa Ústavného súdu nie.

Tento verdikt iste potešil sudcovský stav a mnohým iste dodal odvahu obrátiť sa na Ústavný súd s ďalším podnetom týkajúcim sa ich pravidelného zvyšovania platu.

Keďže nikomu nemožno garantovať pravidelnú valorizáciu platu, najmä nie v v situácii, keď na to v rozpočte nie sú zdroje navyše, tak s ním pravdepodobne neuspejú. Nemusia však byť smutní. Toľko bonusov, koľko majú muži a ženy v talároch, nemá u nás asi nik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #súdnictvo #spravodlivosť #sudcovia