Na drevo

"Zdravie občanov je najväčšia hodnota a zdroj bohatstva spoločnosti, ktoré treba chrániť a rozvíjať.“ S touto formuláciou pochádzajúcou z programového vyhlásenia súčasnej vlády určite všetci súhlasia. Žiaľ, od slov k činom vedie niekedy veľmi dlhá cesta...

16.12.2013 22:00
debata (1)

Už dávno sa totiž nestalo, aby z verejných zdrojov do zdravotníctva išlo nominálne menej prostriedkov ako predchádzajúci rok. Z tohto hľadiska budúcoročný rozpočet veľa napovedá, ako vážne to Smer myslí s rozvojom zdravia občanov. V situácii, keď do zadlžených nemocníc bude treba naliať ďalšie milióny eur, to neveští nič dobré.

Navyše celé roky sa hovorí o tom, že štát by mal za svojich poistencov platiť minimálne päť percent z priemernej mzdy. Keď bol Smer v opozícii, tak postup ministra Uhliarika, ktorý v roku 2011 znížil platby za poistencov štátu na 4,32 %, ostro kritizoval. Teraz, keď je vo vláde, tak za deti, dôchodcov ako i ďalších neaktívnych občanov plánuje na budúci rok platiť ešte menej. Po prvý raz od roku 2004 tak táto sadzba klesne na 4 %.

Uťahovanie opaskov sa svojim klientom rozhodla naordinovať aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá odmieta zazmluvniť niektoré ordinácie lekárov špecialistov, ktorí majú viacero úväzkov. V praxi to môže znamenať, že v niektorých regiónoch budú chýbať diabetológovia, alergiológovia či oční lekári. Pritom už dnes sú čakacie lehoty u niektorých špecialistov aj niekoľkomesačné. Nie je totiž nič nezvyčajné, že lekár vyčerpá body od poisťovne v priebehu 3–4 mesiacov a pacient tak môže prísť na ďalšie vyšetrenie až nasledujúci rok.

Keďže na Slovensku je zdravotné poistenie zo zákona povinné, klienti, ktorí si celý život hradili poistenie a z ústavy majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, musia byť právom naštvaní.

Už dnes tí solventnejší môžu využiť služby zubárov, ktorí nemajú zmluvu so zdravotnou poisťovňou a platí sa u nich „na drevo“. Predstava, že pacienti budú musieť platiť aj u špecialistov, tak dostáva čoraz konkrétnejšie obrysy.

Dostávame sa tak do situácie, keď princíp, že výkony sú hradené z poistenia, prestáva platiť a nastupujú rôzne doplatky?

Takýmto spôsobom sa časom môžeme „dopracovať“ do stavu, keď ani poistka nebude v podstate nič garantovať a pacient, ak bude chcieť byť odborne vyšetrený, bude nútený siahnuť do vrecka. V takom prípade by však mala byť zmenená ústava. Alebo je tu potom druhá možnosť: vláda urobí niektoré kroky, ktoré situáciu v rezorte stabilizujú.

Na toho, kto vyvedie naše zadlžené zdravotníctvo z krízy, si asi ešte počkáme, v každom prípade je napríklad lepšie byť pripravený platiť za pobyt v nemocnici menšiu sumu „na drevo“, tak ako je to povedzme v susednom Česku, ako horibilnú sumu za zákrok u špecialistu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient #Smer #Všeobecná zdravotná poisťovňa