Zdravý ako Holanďan

Byť bohatý a zdravý ako Holanďan, dal by sa jednou vetou zhrnúť prieskum charitatívnej organizácie Oxfam, venovaný dostupnosti a kvalite potravín.

27.01.2014 22:00
debata (1)

Práve obyvatelia tejto krajiny si za svoj plat môžu dovoliť kúpiť najviac kvalitných potravín a civilizačné choroby ich trápia najmenej.

Pri zohľadnení štyroch kritérií – dostatok potravín, dostupnosť potravín (či si ich ľudia môžu dovoliť), kvalita potravín a rozšírenie chorôb spojených s výživou (cukrovka a obezita), Slovensko v rebríčku obsadilo celkom slušné 25. miesto, čo nás zaradilo na čelo peletónu postkomunistických krajín.

Oproti rozvinutým krajinám je naším najväčším hendikepom to, že na stravu vydávame veľa peňazí (aj keď zďaleka nie toľko ako napr. Japonci), jej kvalita pokrivkáva a navyše máme vysoký podiel ľudí trpiacich cukrovkou a nadváhou.

Neplatí však jednoduchý vzorec, že čím bohatší, tým aj zdravší. Ilustruje to priepastný rozdiel medzi Japonskom a Spojenými štátmi. Kým v krajine vychádzajúceho slnka sú potraviny extrémne drahé, výskyt diabetu a obezity je v porovnaní s USA minimálny.

Okrem samotnej ceny tak zohrávajú dôležitú úlohu aj stravovacie návyky. Cenu potravín síce ovplyvniť veľmi nemôžeme, ale od obchodníkov môžeme žiadať vyššiu kvalitu potravín v predajniach. Nie je predsa možné, aby nám za západné ceny ponúkali treťotriedny predražený aušus.

Žiaľ, pri pohľade na vývoj v Česku a Slovinsku, ktoré sú na tom ekonomicky trochu lepšie ako my, ani prichádzajúci blahobyt, bez snahy stravovať sa zdravo, nemusí priniesť pozitívnu zmenu. Skôr naopak – viac peňazí môže znamenať viac fastfoodov a menej zdravia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Holandsko #cukrovka #obezita #stravovanie #choroby