Kiska zahmlieva

Andrej Kiska pred rokom 2005 spoluvlastnil splátkové a nebankové spoločnosti. Dnes zavádzajúco tvrdí, že jeho Triangel ponúkal "splátkový systém s O-percentným úrokom" a Quatro pracovalo "s 10-percentným navýšením maloobchodnej ceny".

21.02.2014 22:00
debata (80)

Každý ekonóm vie, že reálny obraz o pôžičke dá len ročná percentuálna miera nákladov (RPMN). Tento ukazovateľ nepustí.

Terajšie vzorce na jej výpočet pri pôžičke od Kiskovho Quatra ukazujú, že jednej z pôžičiek prináleží ročná percentuálna miera nákladov vyše 70 percent! Takýto prípad zažil nejeden spotrebiteľ. Išlo o kúpu televízora za 10-tisíc korún na splátky pri pôžičke s akontáciou 1 150 Sk a splácaním po 1 725 Sk počas šiestich mesiacov. Výsledná splatená suma bola 11 500 Sk.

Kiska priznáva, že bol drahší ako banky, ale tiež tvrdí, že zďaleka nešlo o RPMN na úrovni tisícov percent, ako ponúkajú niektoré úžernícke spoločnosti. Má pravdu. No aj pôžička za 70 percent je príliš, nieto ešte na prezidentského kandidáta. O to viac, že popri korupcii či nadhodnotnených štátnych výdavkoch vnímajú ľudia predražené pôžičky ako jeden z kľúčových problémov. Celé roky robia iba na zaplatenie úrokov a majitelia finančných inštitúcií z toho ryžujú. Nehovoriac o porušeniach zákonov o ochrane spotrebiteľa v prípade Kiskových firiem. Jeho tvrdenie, že rozpor so zákonom sa môže prihodiť aj vo veľkých firmách, ako je Google, síce platí, ale za prezidenta nekandiduje Google.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba