Vyvolávač nočnej mory

Nielen diváci filmových hororov vedia, že postava cirkusového klauna je nejednoznačná. Tam, kde sa jedno dieťa smeje, môže iné utrpieť traumu, ktorú si odnesie nočnými morami. A nielen jazykovedci vedia, že podobne nejednoznačný význam v sebe ukrýva slovo groteskný.

08.04.2014 22:00
debata (4)

Máloktorý výraz pritom tak sedí na fašizmus v čase, keď sa ešte len derie k moci. V čase, keď ešte mnohým nedochádza, že to, čo na začiatku vzbudzuje súcitný úsmev či distingvovaný nesúhlas, sa môže zmeniť na čistú hrôzu.

Obhajcovia Mariana Kotlebu sa ukrutne rozčuľujú, ako si dovoľujeme hovoriť o hrozbe fašizmu v spojitosti s ním. Môže nám byť úplne jedno, či tohto pajáca obhajujú zadarmo, z čistého pomútenia rozumu, fanatizmu, alebo to dostali ako stranícku úlohu. Nám ostatným, ktorým ešte slúžia zmysly, stačí dívať sa. Dívať sa a nevychádzať z údivu.

Správička o tom, ako hrdinský vodca kázal zvesiť vlajku Európskej únie z budovy úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, pred časom obehla azda všetky médiá. Vďaka časopisu, vydávanému v náklade 240-tisíc výtlačkov za peniaze všetkých obyvateľov bystrického kraja, nielen fanúšikov ĽSNS, už vieme, ako to bolo.

Podľa plátku Náš kraj, Kotleba "oslobodil úrad BBSK z rúk Európskej únie a vrátil ho Slovákom“. Urobil to vraj pri príležitosti 14. marca, "slávneho 75. výročia slovenskej štátnosti“, "významného jubilea, ignorovaného mocou“. Jubileum je v oficiálnom krajskom mesačníku podčiarknuté aj článkom "Prvá Slovenská republika bola úspešná“, ktorý okrem iného čerpá z niekdajšieho ľudáckeho denníka Slovák.

Celý Náš kraj je iba Kotleba, Kotleba a Kotleba. Kotleba rozdávajúci darčeky, Kotleba bojujúci za krajský rozpočet, Kotleba ozdravujúci byrokraciu a bojujúci proti "politickej mafii“. Kotleba uvádzajúci svoj pripravovaný projekt "na vytvorenie niekoľkých desiatok pracovných miest a zlepšenie bezpečnostnej situácie v obciach so zvýšeným výskytom asociálnych parazitov“.

Kotleba pripomínajúci, že on sám pre veľkú zaneprázdnenosť problémami kraja síce nemôže, ale zato jeho ľudia z ĽSNS sa chystajú do eurovolieb. Áno, volieb do Európskeho parlamentu, čo je jeden z hlavných politických orgánov únie, čo je podľa redakcie Nášho kraja okupant, kvôli ktorému musíme žiť pod "bruselským diktátom“. Napokon, aj podľa samotného vodcu EÚ "likviduje tradičné slovenské hodnoty – hodnoty národné a kresťanské“…

Takéto nehanebné zneužívanie peniazov všetkých občanov kraja na propagáciu jedného potentáta je jedna vec. Druhá vec je, čo ten potentát vlastne predstavuje.

Bystrický VÚC je dnes krajom so zvýšeným výskytom neofašistov v miestnej politike. Celá slovenská politika je však dnes priestorom so zvýšeným výskytom farizejov, berúcich "tradičné hodnoty“ ako lacný prostriedok na získavanie hlasov, fanatikov, pripravujúcich cestu novým formám totality, alebo asociálov voziacich sa po najslabších skupinách, ktorí dajú radšej prednosť fašistom ako svojim ideologickým oponentom.

Ten klaun v Bystrici nie je na smiech, vyvolať môže skôr nočné mory.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj