Čakanie na trest

Ako si kotlebovci predstavujú „zavedenia práva a poriadku“ na Slovensku, už neukazujú iba vo svojom partajnom plátku, ale aj v novinách samosprávy, platených z daní obyvateľov Banskobystrického kraja.

09.04.2014 22:00
debata

V najnovšom čísle sa podľa všetkého dopustili hneď dvoch trestných činov: zneužitia právomocí verejného činiteľa a popierania či schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Za takú propagandu vodcovi by sa veru nehanbil ani Goebbelsov denník Völkischer Beobachter. V župnom mesačníku sa za verejné peniaze neglorifikujú iba „zázraky“, ktoré na každom kroku uskutočňuje župan, no aj slovenský variant nacistického režimu počas druhej svetovej vojny. Aj tam vládlo právo a poriadok, fašistický…

Je chvályhodné, že tentoraz sa Okresná prokuratúra v Banskej Bystrici rýchlo zobudila. Ide však o to, či sa celá záležitosť zase neskončí iba skúmaním obsahu z trestnoprávneho hľadiska. V tomto smere sú totiž slovenské zákony mimoriadne benevolentné. S tými nemeckými sa nedajú porovnať. Vraj preto, lebo tam mali nacizmus v tej najdrastickejšej podobe a dosiaľ nie je v spoločnosti celkom vykorenený? Ale ak sa budeme na takéto excesy, dnes už vychádzajúce z oficiálnych miest na krajskej úrovni, iba prizerať, kam to povedie? Vlaňajšie regionálne voľby sú výstrahou. A nielen tie.

Najnovšie sa chystá údajne nábožná púť od busty jedného fašistu, odsúdeného na smrť za zločiny proti ľudskosti, k rodnému domu druhého, pritom nijaký súd tieto rozsudky nespochybnil. Pred pätnástimi rokmi sa nám aj pod tlakom antifašistov v Nemecku, dokonca aj tamojšej katolíckej cirkvi, podarilo v bavorskom Altöttingu zakázať tzv. národné púte za „mučeníka“ Jozefa Tisu. Teraz ich už máme priamo na Slovensku. A spolu s nimi riadne pokrivené paragrafy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #Marian Kotleba