Jeden furt

V súvislosti s odchodom sovietskych vojsk „s dočasným pobytom“ v bývalom Československu sa v roku 1991 hovorilo o Brežnevovej jednotke dočasnosti.

21.04.2014 22:00
debata (1)

Jeden furt trval takmer 23 rokov. Zdá sa, že iná svetová veľmoc sa túto jednotku odhodlala prekonať. Aspoň pokiaľ ide o obsadenie časti centra Bratislavy.

Uprostred inak pomerne úzkeho Hviezdoslavovho námestia, ktoré so susedným korzom tvorí najživšiu promenádu, Spojené štáty postavili čosi, čo pripomína zátarasy pred väznicou s obávanými zločincami. Tiež malo ísť iba o dočasné riešenie po teroristickom útoku na newyorské dvojičky, kým si Američania nájdu pre svoje veľvyslanectvo bezpečnejšie miesto.

A tak bolo potrebné „dočasne“ vyhĺbiť nový vjazd do verejného podzemného parkoviska, v rámci dočasnosti teraz uvažujú o rekonštrukcii staršej budovy a o kúpe vedľajšej, lebo vraj lokalita americkým diplomatom maximálne vyhovuje. Už ich nezaujíma, či to vyhovuje aj Bratislavčanom a tisíckam turistov, ani to, že špatí celkový vzhľad tejto najvyhľadávanejšej štvrte slovenskej metropoly.

O premiestnení ambasády sa síce už roky oficiálne vedú diskusie na úrovni magistrátu či samosprávy mestskej časti, ale rázne slovo by mala povedať vláda a ministerstvo zahraničných vecí. Z mnohých európskych miest sa veľvyslanectvá USA už vysťahovali mimo historických centier, resp. nedovoľujú si tam budovať také hrozitánske ploty. To len na Slovensku si dáme skákať po hlave.

Najmúdrejšie by Američania urobili, keby budovu, ktorú vlastnia pri hoteli Carlton, premenili na kultúrno-spoločenské centrum (veď iste sa majú čím pochváliť) a postavili si bezpečné sídlo vo vilovej štvrti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba