Kto zlyháva?

S naťahovačkami na slovenských súdoch to vyznieva tragikomicky. Možno by sa človek nad tým aj trpko pousmial, keby sa to stále neopakovalo, keby nešlo aj o najzávažnejšie trestné činy a keby sa pri tom nevyskytovali mená sudcov, ktorí už neraz zlyhali.

13.05.2014 22:00
debata (1)

Na Špecializovanom trestnom súde poslali do doživotného väzenia podnikateľa Štefana Sz. Za dve úkladné vraždy, pričom odborníci predpokladajú, že má na rováši aj osud svojej zmiznutej pokladníčky (jej krv sa našla v jeho aute). Napriek tomu si pán podnikateľ naďalej voľká na slobode. Zase sa odvolal na Najvyšší súd. Máme nadmieru benevolentné trestné zákonodarstvo a či akýchsi čudných sudcov? Najskôr oboje.

Minulý týždeň oslobodili troch obvinených z príslušnosti k bankomatovej mafii. Dôvod? Chyby pri pojednávaní na okresnom súde. Našťastie ich čoskoro znovu vzali do väzby. Po tom, čo ich dvoch vydarených kamarátov vlani prepustili, akoby sa za nimi zľahla zem. Tieto „omyly“ pritom vyrobil ten istý sudca. Vraj konal nesústredene… Na viacerých jeho kolegov už boli podané disciplinárne návrhy, ale akoby sa pri tom všetko končilo.

Neschopnosť? To by bol ten lepší prípad. Ťažko presvedčíte oprávnene nedôverčivú verejnosť, či v tom nie je praobyčajná korupcia. Je najvyšší čas preťať sériu prípadov diletantstva. Návrh, aby sa v ústave zaviedli previerky sudcov, je plne odôvodnený.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy