Diaľnica Made in China

Záujmom každej západnej firmy je investovať v Číne.

27.05.2014 22:00
debata (15)

Tamojší trh je lákavý svojou veľkosťou i rastom. Je však v záujme Európanov, aby Číňania podnikali u nás? Tu už odpoveď nie je taká jednoznačná.

Čínska expanzia je všadeprítomná – Čína skupuje americké dlhopisy, investuje v Afrike a pokukáva už aj po pozemkoch v Európe. Teraz má „ríša stredu“ záujem stavať diaľnice na Slovensku. Poučení skúsenosťami z Poľska, kde sa pokúsili preraziť dumpingovými cenami, no nakoniec sa všetko skončilo obrovským fiaskom, môžeme povedať jediné: nie, ďakujeme!

Keďže nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci, treba brať lákavé ponuky so značnou rezervou, lebo to, čo sa sprvu javí ako požehnanie, sa môže napokon stať prekliatim. Číňania možno vedia stavať kvalitné diaľnice u seba doma, lenže európske prostredie, či už pracovné zákonodarstvo alebo spolupráca so subdodávateľmi, je pre nich španielskou dedinou.

Výsledkom toho bolo, že si do Poľska napokon priviezli aj vlastných stavebných robotníkov. Ak by sa takáto situácia zopakovala aj u nás, mala by negatívny dosah na zamestnanosť. V situácii, keď naše stavebné firmy ledva prežívajú, či priamo krachujú, je otázka zvýšenia zamestnanosti v tomto sektore kľúčová pre jeho ďalšie fungovanie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #diaľnice