Alternatíva k DPH

Rozhodnutie ponechať daň z pridanej hodnoty na 20 percentách a neznižovať ju na 19 percent je ekonomicky správne.

23.06.2014 22:00
debata (6)

Predchádzajúca vláda daň dočasne zvýšila s tým, že ak sa vysoký deficit rozpočtu zníži pod tri percentá, daň sa vráti na 19 percent. Je možné, že deficit rozpočtu sa za vlaňajšok dostal pod tri percentá a DPH by tak bolo treba od roku 2015 znížiť.

Vláda však zákon zrejme zmení a DPH nezníži. Najvážnejší dosah by to totiž malo na štátnu kasu, ktorá by prišla o vyše 200 miliónov eur ročne. Trvale nahradiť tento príjem v čase, keď musí vláda ďalej znižovať deficit a na budúci rok hľadať ďalších nevykrytých 500 miliónov eur by bolo ťažké ekonomicky aj politicky.

Najväčší prínos z nižšej DPH by mali veľké reťazce, ktoré majú obrovské obraty a na malom Slovensku často nie sú pod takým konkurenčným tlakom, na aký sú zvyknuté v cudzine. Ceny by sa tak po poklese DPH nemuseli adekvátne znížiť.

Otázka však je – ako by vláda mala ľuďom vynahradiť to, že DPH nezníži? Predovšetkým treba myslieť na budúcnosť a teda čo najnižší rozpočtový deficit a štátny dlh. Pri rozumnom hospodárení by nebolo treba aj napriek starnutiu obyvateľstva zvyšovať výrazne vek odchodu do penzie. Tiež môže vzniknúť väčší priestor na pokles daní.

V rámci možností treba aktuálne podporiť investície na zamestnanie dlhodobo nezamestnaných ľudí a absolventov. Neposunieme sa, ak sa zamestnanci majú prostredníctvom vysokých daní a odvodov dlhodobo skladať na dávky pre ľudí, ktorí dlhodobo sedia doma bez práce.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #daň z pridanej hodnoty