Dva škandály v jednom

S každým ďalším vydaním poľského týždenníka Wprost sa vláda premiéra Donalda Tuska ponára hlbšie a hlbšie do nevídaného škandálu. Jeho súčasťou však nie sú len odpočuté škandálne výroky členov Tuskovej vlády. Je ňou aj neschopnosť štátu prísť na to, odkiaľ sa vlastne nelegálne nahrávky zjavili.

23.06.2014 22:00
debata (11)

Čo je na tom, keď si minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski súkromne myslí, že je chybou, ak sa poľská zahraničná politika príliš viaže na Spojené štáty? Ak si myslí, že takáto politika iba čo v Poliakoch vzbudzuje falošný pocit bezpečia a zbytočne vytvára napätie vo vzťahoch s Nemeckom a Francúzskom?

Nič, iba to, že práve Sikorski je v Poľsku považovaný za jedného z najväčších zástancov spomínanej politiky. Jeho telefonát s bývalým ministrom financií Jacekom Rostowským, ktorý sa objavil v týždenníku Wprost, teda odhaľuje minimálne jeho politickú nepoctivosť. Rovnako ako nepoctivosť Tuskových ministrov odhaľuje väčšina ostatných nahrávok, či už išlo o neformálne posedenia členov vlády a guvernéra centrálnej banky niekde v reštaurácii pri vodke, alebo vznikli pri iných príležitostiach.

Spomeňme si na aféru šéfa maďarskej vlády Ferenca Gyurcsánya spred ôsmich rokov. Za prakticky jednu odpočutú vetu („Klamali sme ráno, v noci aj večer…“) zaplatili vtedy maďarskí socialisti takú vysokú politickú cenu, že sa z toho vlastne dodnes neprebrali. Poľské a maďarské reálie sú samozrejme odlišné, lenže to isté sa dá povedať aj o obsahu škandálu. Podľa poľských nahrávok nie je centrálna banka nezávislá od vlády, šéf diplomacie robí politiku, o ktorej si sám myslí, že je hlúpa, a vládna strana odstraňovala Tuskových konkurentov ešte v prezidentských voľbách 2005 pomocou korupcie…

Ešte čosi však treba dodať: niekto podrobne monitoruje najvplyvnejších poľských politikov a v prípade potreby vypúšťa nelegálne nahrávky na verejnosť, pričom štát nie je schopný zistiť, ako nahrávky vznikli a kto ich vlastní. Obsah nahrávok je škandálom Tuskovej vlády a jeho Občianskej platformy. Ich existencia je škandálom štátu a celej politickej scény bez ohľadu na ďalší osud súčasnej vlády.

Nie je potrebné púšťať sa do konšpiračných teórií: „Komu na prospech? A prečo práve teraz?…“ Stačí pripomenúť prostý poznatok, že na páde vlády má vždy niekto záujem. Každej vlády, v každom štáte, kedykoľvek. Iná otázka je, akými prostriedkami postupuje. Preto je potrebné vedieť, o koho ide.

Tieto prostriedky napovedajú nemohúcnosť poľských špičiek „pred“ aj „po“. Najprv, keď nahrávky vznikali, teraz, keď sa dostávajú von. Trápna policajná razia v redakcii Wprost nič neodhalila – akurát pobúrila poľskú mediálnu obec.

Nepripomína to celé niečo? Ale áno. Prax nelegálneho odpočúvania a neschopnosti vyšetriť ho nie je zďaleka len poľským špecifikom. Keď sa o týždeň Slovensko ujme rotujúceho predsedníctva visegrádskej štvorky, mohlo by navrhnúť, aby vzniklo spoločné múzeum nelegálnych a dodnes nevyšetrených odpočúvaní V4. Aj redakcia Pravdy by doň mohla prispieť vlastným prípadom spred troch rokov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #odpočúvanie #Donald Tusk #Radoslaw Sikorski