Liberáli naši

Rozliční myslitelia a predstavitelia politického liberalizmu sa dlhodobo sťažujú, že im na tradične konzervatívnom a "populistickom“ Slovensku nezostáva veľa priestoru. Možno. Ale čo urobili preto, aby pre svoje geniálne nápady získali viac priaznivcov? Napríklad z mladších ročníkov nezaťažených históriou?

14.08.2014 22:00
debata (2)

Nejde však o liberálnu ekonomiku, na ňu sa nekriticky nalepili dokonca aj kresťanskí demokrati. Ale čo iné slobodomyseľné ideály? Ako môže potenciálny volič veriť rečiam tých, čo na našom politickom nebi patria medzi najprelietavejších vtákov? SDKÚ spolu s Mikulášom Dzurindom zakladali najmä umiernení liberáli z niekdajšej Demokratickej únie. Kdeže sú? Niektorým pragmatikom stačili teplé miestečká v hospodárskej či štátnej správe, zvyšok tlieskal vstupu do konzervatívnej EDU. Veď ide o najsilnejší blok v europarlamente!

Kdeže sú bojovo naladení liberáli zo Schusterovej SOP či z nasledujúcej Ruskovej ANO? Túto štafetu pred štyrmi rokmi s veľkou pompou prevzala Sulíkova SaS, aby najprv rozbila koaličnú vládu a potom takmer aj sama seba. Na jar z 200-člennej základne odplávala tretina. Piati poslanci zakotvili u Daniela Lipšica, ktorý opustil KDH, kde ho považovali za príliš autoritárskeho. Verný svojej povesti nedávno odídencom z SaS rozpustil liberálnu frakciu.

Väčšina z nich nemala ani toľko chochmesu, aby sa z Novy porúčala. Jediný Juraj Droba sa dobýja späť k Richardovi Sulíkovi, hoci sa ich "predstavy o budúcnosti liberálnej politiky na Slovensku rozchádzajú“. Márne, dvere SaS ostávajú pred zradcami zatvorené. Drobovi pre zmenu neostáva nič iné, ako si nájsť ešte dvoch-troch sympatizantov, aby založili ďalšiu liberálnu stranu. Koľkú v poradí?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liberál