V nedohľadne

Keby bolo všetko tak, ako má byť, naši pacienti a možno i rodičia päťročného Ashyu Kinga, ktorý má podstúpiť protónovú liečbu mozgového nádoru v Prahe, by si namiesto Motola vybrali Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku, kde takéto zariadenie z Ruska malo fungovať už tri roky.

09.09.2014 22:00
debata (1)

Lenže nefunguje a podľa všetkého ani tak skoro fungovať nebude, lebo protónový urýchľovač nebol skompletizovaný a leží doteraz niekde v sklade.

Na Slovensku pritom každoročne pribudne viac ako 20-tisíc nových onkologických pacientov, ktorí by túto modernú liečbu isto privítali. Na rozdiel od klasického ožarovania, ktoré prechádza aj cez zdravé tkanivá, a tak ich poškodzuje, totiž lúč protónov zasahuje len priamo zhubný nádor.

„Radostný deň slovensko-ruskej spolupráce“ sa tak zmenil na trvalú nočnú moru: prednosťou ruského protónového urýchľovača malo by to, že je omnoho lacnejší, ako podobné zariadenia vyrábané v Belgicku. Predpokladom bolo, že ho u nás otestujú, získa certifikát, a tak sa dostane na európsky trh.

To, čo malo byť pôvodne prednosťou ruského zariadenia, sa však stalo jeho hendikepom. Zhruba 3,2 milióna eur vynaložených na výstavbu budovy spolu a asi 15 miliónmi za protónový urýchľovač sú podľa všetkého vyhodené peniaze, lebo prístroj nebol doteraz certifikovaný, a keďže chýbajú potrebné peniaze (dokonca nie je zaplatená ani DPH!!!), ani tak skoro nebude. V Kocúrkove by to nevymysleli lepšie…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #Protónové centrum