Základný princíp

Najnovšia roztržka medzi Berlínom a Londýnom o snahách vlády Davida Camerona priškrtiť imigračnú politiku Veľkej Británie sa netýka iba týchto dvoch, akokoľvek silných, centier Európy. Týka sa Európy ako celku, a teda aj nás.

03.11.2014 22:00
Angela Merkelová, David Cameron Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s britským premiérom Davidom Cameronom. Merkelovej sa prestáva páčiť imigračná politika Veľkej Británie.
debata (3)

Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel kancelárka Angela Merkelová po prvý raz pripustila možnosť odchodu Británie z Európskej únie, keď varovala, že ak bude britský premiér v imigračnej politike „tlačiť na pílu“, Berlín prehodnotí svoje snahy udržať Britov v únii.

Cameron, ktorý v prípade víťazstva konzervatívcov v budúcoročných voľbách sľúbil Britom referendum o zotrvaní či vystúpení z EÚ, volá po prísnejších podmienkach alebo dokonca limitoch pre imigrantov z ostatných častí únie. Odvoláva sa na „veľký“, ale presne neurčený počet prisťahovalcov, ktorí údajne nepracujú, zato však využívajú výhody britského systému. Podobne jeho minister financií George Osborne rád opisuje údajné znepokojenie britskej verejnosti z toho, ako takíto prisťahovalci napínajú beztak napäté verejné financie a sociálny systém krajiny.

Všetci ostatní to vidia trochu inak. Cameronovi koaliční partneri Liberálni demokrati spolu s opozičnými Labouristami vidia za jeho tančekmi snahu zalíškať sa voličom protieurópskej a protiprisťaho­valeckej strany UKIP, ktorá Toryovcom odoberá hlasy. Napočudovanie, sám šéf UKIP, známy europoslanec Nigel Farage, Cameronovi cez britské médiá odkazuje, že Európska únia nie je „menu a la carte“, z ktorého si môžete objednávať ľubovoľné samostatné položky a ostatné odmietať.

Pochopiteľne, Farage na jednej strane nechce, aby teraz, naopak, Toryovci protiimigračnými nápadmi začali odoberať volebné hlasy jemu, na druhej strane jeho UKIP je jednoznačne za vystúpenie Británie z EÚ. Celkom príhodnou poznámkou o „menu a la carte“ sa však prekvapujúco priblížil k stanovisku Berlína.

Oficiálny Berlín si dáva pozor, aby článok Der Spiegla, ktorý sa odvolával na zdroje v Merkelovej vláde, doslova nepotvrdil. Celkom vyvrátiť ho však nemôže. Jednoducho preto, lebo, ako to médiám potvrdil aj včera Merkelovej hovorca Steffen Seibert, pre kancelárku je voľný pohyb osôb jedným z fundamentálnych princípov Európskej únie. „Nie je to len bilaterálna záležitosť medzi Nemeckom a Britániou, ale medzi Britániou a všetkými jej európskymi partnermi,“ povedal.

Práve tieto slová by mali byť dôležité aj pre nás. Ako to vlastne vnímame my? Je aj pre nás voľný pohyb pracovníkov v rámci únie posvätným princípom, bez ktorého by únia nedávala zmysel? Alebo je pre nás tento princíp posvätný iba dovtedy, dokiaľ z neho vyplýva to, že Slováci môžu pracovať v bohatších krajinách únie?

V tejto chvíli hovorí Angela Merkelová nepochybne aj za Slovákov. Únia bez voľného pohybu ľudí (nielen ako turistov) by bola viac úniou pre bankárov a nadnárodné firmy, ako úniou pre jej obyvateľov. Nemali by sme na to zabudnúť ani vtedy, keď nepôjde o nás, ale viac o Rumunov či Bulharov. A možno o Ukrajincov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #David Cameron