Generácia bez práce

Za uplynulé dve dekády na Slovensku vyrástla jedna celá generácia, ktorá nikdy nepracovala. Znie to možno neuveriteľne, ale podľa údajov Štatistického úradu SR je u nás zhruba 85-tisíc takýchto ľudí.

05.11.2014 22:00
debata (2)

Tým, že neboli nikdy zamestnaní a nezískali ani žiadne pracovné návyky, si potom prácu o to ťažšie hľadajú.

Z hľadiska zamestnanosti druhú veľkú problematickú skupinu tvoria ľudia len so základným vzdelaním. Tých je 112-tisíc. Aj keď presne nevieme, do akej miery sa tieto dve skupiny prekrývajú, je silný predpoklad, že medzi nimi existuje značný prienik. V konečnom dôsledku sú takíto ľudia prakticky nezamestnateľní.

Je v záujme nás všetkých, aby sa dostali čo najrýchlejšie na trh práce. Jednou z ciest, ako to urobiť, je investovať do ich ďalšieho vzdelávania. Na pretrvávajúce nedostatky v tejto oblasti nás včera upozornil aj šéf OECD José Ángel Gurría, ktorý inak nešetril slovami chvály.

Uvedomuje si to už aj vláda, ktorá hodlá rozbehnúť projekt Späť do školy. Už pred krízou mali firmy problém obsadiť niektoré pracovné pozície, ktoré si vyžadujú určitý stupeň kvalifikácie. S oživením ekonomiky ich počet pribúda. Výučný list získaný prostredníctvom spomínaného projektu tak môže byť šancou na lepší život tých, ktorí doteraz len živorili.

Prispeje sa tým aj k riešeniu ďalšieho problému, ktorý nám šéf OECD vyčítal, akým sú obrovské regionálne rozdiely. Slovensko sa nemôže končiť na hranici Bratislavy, pretože sa tým vytvára priepasť a na miesto sociálnej súdržnosti tu vzniká model tzv. dvojrýchlostnej spoločnosti, čo do budúcnosti predstavuje výbušnú zmes.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #vzdelanie