Papalášizmus v praxi

Verejná funkcia v našich zemepisných šírkach sa o. i. vyznačuje tým, že i nejeden bežný človek sa „pod ťarchou zodpovednosti“ časom zmení na papaláša.

01.12.2014 22:00
debata (3)

Papalášizmus sa okrem prehnaného sebavedomia a zneužívania svojej funkcie prejavuje predovšetkým nehospodárnym nakladaním s verejnými prostriedkami. Nuž a nič neposilní ego papaláša viac (v drvivej väčšine ide o mužov) ako luxusné auto. A tak sme sa v uplynulých dňoch dozvedeli, že i šéf košickej župy Zdenko Trebuľa sa potreboval voziť na audine za 130-tisíc eur.

Žiaľ, Trebuľa nie je v tomto smere jediný. V predražených autách sa vozia aj v Národnej banke Slovenska či Správe štátnych hmotných rezerv. V podstate sa môžu brániť tým, že neporušili žiadny zákon, lebo žiadny limit na nákup áut u nás neexistuje. A tak sa pokojne vozia v mercedesoch za 89– respektíve 67-tisíc eur…

Minister financií Peter Kažimír síce tvrdí, že nemôže zasahovať do hospodárenia samospráv, čo je však číry alibizmus. Keď pred časom parlament dokázal novelizovať zákon o dani z príjmov, podľa ktorého podnikatelia, ak skončia rok so stratou, tak si už nebudú môcť v daňovom priznaní odpísať celú kúpnu cenu auta, ale len 48-tisíc eur, tak podobný zákon ustanovujúci horný limit by sa poľahky dal ušiť i pre samosprávu. Len treba chcieť!

Je choré, že v krajine, kde knižnice nemajú peniaze na nákup nových kníh a stredné školy na opravu telocviční, si tí, ktorí tieto inštitúcie spravujú, teoreticky môžu kúpiť auto, aké si len zmyslia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Zdenko Trebuľa