Späť do budúcnosti

Hovorí sa, že zmena je život. Meniť však zabehnuté veci bez poskytnutia lepšej alternatívy je iba mrhaním času a energie. Prijímacie skúšky na gymnáziá a stredné odborné školy sú dobrým príkladom toho, ako sa u nás podarilo demontovať fungujúci model a nahradiť ho niečím, čo prináša viac škody než úžitku.

07.12.2014 22:00
debata

Jednotné prijímacie skúšky z matematiky a zo slovenského jazyka, ako si ich pamätá generácia 40+, boli férové, lebo latka bola pre všetkých nastavená rovnako.

Snaha dať školám autonómiu a následná liberalizácia spôsobili to, že každá má kritériá nastavené inak. Následné financovanie podľa počtu žiakov a demografický pokles spôsobili, že na stredné školy sa dnes dostane v podstate každý, lebo latka klesla tak nízko, že nižšie už azda ani byť nemôže. Pritom je zrejmé, že požiadavky na stredoškoláka by mali byť rovnaké v celej republike od Skalice po Sninu. Nie je totiž možné očakávať, že z priemeru či dokonca podpriemeru sa v priebehu štyroch rokov podarí vygenerovať kvalitu.

Jednou z možností, ako súčasný neutešený stav zmeniť, bolo zavedenie kritéria priemeru známok. Ústavný súd ho síce označil za diskriminačný, s jeho zákazom sa našťastie nevytratila snaha nájsť optimálne riešenie.

Minister školstva avizoval, že chce zaviesť vstupné testy na stredoškolské prijímacie skúšky, ktoré by boli akousi prvou selekciou. Načo sa však škrabať pravou rukou za ľavým uchom, keď to možno urobiť oveľa jednoduchšie?

Najlepšie riešenia sú často tie najjednoduchšie a jednotné prijímačky na stredné školy medzi ne rozhodne patria. Vrátili by sme sa tam, kde sme už kedysi dávno boli. Späť do budúcnosti!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gymnáziá #stredné odborné školy #prijímacie skúšky