Polovičaté riešenie

V kontexte toho, aké kauzy sa práve riešia v zdravotníctve, sa téma poplatkov u lekára môže javiť ako okrajový problém. Vzhľadom na to, koľko peňazí takýmto spôsobom natečie do ambulancií a ako dlho sa ministerstvo zastrájalo, že v tom urobí poriadok, je však táto téma výsostne aktuálna.

12.12.2014 22:00
debata

Najmä z pohľadu pacientov nejde o banalitu. Je rozdiel, či napríklad za prednostné vyšetrenie niekto zaplatí 5, 10 alebo až 25 eur. V princípe by malo platiť, že lekár nesmie od pacientov vyberať poplatky za výkony súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú hradí poisťovňa. Prax však vyzerá inak.

Pozitívom návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti je, že zoznam výkonov by mali schvaľovať samosprávne kraje. Takže situáciám, keď si lekári účtujú rôzne absurdné poplatky, by po prijatí zákona (zrejme v marci 2015) malo definitívne odzvoniť. Ministerstvo však nenašlo odvahu, aby stanovilo cenový strop na jednotlivé výkony. Táto polovičatosť síce obmedzí okruh poplatkov, no podstatu problému nerieši. Na celú vec sa dá pozrieť aj tak, že zdravotníctvo sa u nás podľa ústavy definuje ako bezplatné, takže v ambulanciách pokladničné bločky nemajú čo hľadať.

Mimochodom, keď v Česku v septembri zrušili 30-korunové poplatky u lekára, spokojný minister Svatopluk Němeček sa vyjadril v tom zmysle, že boli síce prínosom do systému, no nemali regulačný zmysel, len nimi látali finančné diery. Kedy aj u nás nájdu kompetentní odvahu a povedia, že tak ako sa v dobrej kaviarni neplatí extra za mlieko a cukor, tak sa nemajú ani v ambulanciách vyberať poplatky? Zdravotné odvody platíme predsa všetci povinne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #poplatky u lekárov