Hra s dvoma kartami

Po troch rokoch vyčkávania, naťahovania a odkladania poputuje konečne Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv v SR na rokovanie vlády. Jedna vec je nesúhlasný krik prichádzajúci z obvyklých adries, náboženských či národniarskych (čo je väčšinou aj tak jedno a to isté). Druhá vec je, že chlieb sa pomaly začne lámať aj v samotnom Smere.

14.12.2014 22:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (22)

Celé roky sa predseda Smeru vyhýbal priamej odpovedi na otázku, či sa strana, ktorá si dáva do názvu „sociálna demokracia“, mieni zaoberať aj takými vecami, ako napríklad uznanie registrovaných partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia. Robert Fico túto otázku vždy zahováral tým, že pre Smer sú dôležitejšie ekonomické priority a toto je len čosi podružné, čo vlastne nikoho na Slovensku ani veľmi netrápi. V podobnom duchu sa potom snažili predsedove slová vykladať aj tí sociálni demokrati, ktorí s registrovanými partnerstvami a podobne nemajú nijaký vnútorný problém.

Život sa však neriadi želaniami straníckych sekretariátov. Donekonečna sa nedá na jednej strane pracovať na stratégii ochrany ľudských práv (pod garanciou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka) a na druhej strane sa tváriť, že ľudské práva môžu prísť na rad, až keď bude na Slovensku obnovený sociálny štát. Donekonečna sa nedá vystupovať ako predstaviteľ ľavice a zároveň vychádzať v ústrety konzervatívnej pravici vždy vtedy, keď z toho môžu vyplynúť nejaké budúce politické zisky.

Pochopiteľne, agenda LGBTI je len jednou čiastočkou celej škály ľudskoprávnych otázok a problémov. Pre konzervatívne kruhy však práve táto čiastočka patrí k podstatným. Zároveň platí, že ani ostatné práva nie sú v očiach niektorých náboženských fanatikov zlučiteľné s „tradičným spôsobom života“, alebo s „tradičnou kultúrou na Slovensku“.

Vôbec teda neprekvapí, že krik proti stratégii ochrany ľudských práv, ktorý sa vinie celým obdobím jej prípravy, teraz výrazne zosilnel, keď sa dokument blíži na niektoré zasadnutie Ficovej vlády.

Momentálne závisí od rozhodnutia premiéra, na ktoré zasadnutie kabinetu tento bod programu zaradí. V tejto fáze je teda tlak zameraný na neho osobne. Túto „protirodinnú a protinárodnú ideológiu“ by vraj mal odmietnuť a vrátiť na prepracovanie – žiadajú ho ľudia, ktorí by, či už z náboženských, alebo nacionalistických dôvodov, najradšej zo slovenského národa vylúčili možno aj polovicu ľudí žijúcich dnes na Slovensku.

Či už sa Fico momentálne rozhodne tak, alebo onak, je isté, že sa blíži deň, keď sa bude musieť rozhodnúť Smer ako strana. Otázky ľudských práv sa dostali do popredia napriek všemožnej snahe udržať ich kdesi potichu v úzadí. Nezaslúžili sa o to sociálni demokrati, ale paradoxne práve tí konzervatívci a ultrakonzervatívci, ktorých sa Smer po celý čas usiloval pacifikovať rôznymi vyhláseniami, „konzervatívne“ ladenými volebnými kampaňami, či dokonca novelou Ústavy SR.

Skrátka, pomaly, ale isto sa blíži okamih, keď Smer už nebude môcť hrať s dvoma kartami naraz. Uvidíme, ktorú kartu si vyberie.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #stratégia rodovej rovnosti