Dovidenia v lepších časoch!

Za posledný polrok euro voči doláru výrazne oslabilo a prelomilo hranicu 1,2 dolára za euro. To so sebou prináša plusy i mínusy.

08.01.2015 12:00
debata (1)

Tí, čo vidia všetko čierne, tvrdia, že Európu čaká ťažký rok. Akosi však pozabudli, že spoločná európska mena začínala 1. januára 2002 s kurzom 0,9038 dolára za euro a žiadny Armagedon na starom kontinente nenastal…

Tie isté hlasy tvrdia, že Európu obchádza strašiak deflácie, čo predovšetkým v očiach centrálnych bankárov predstavuje smrteľné nebezpečenstvo, lebo ľudia vraj sedia na úsporách a neinvestujú. Fakt je, že minimálne na Slovensku to tak celkom neplatí, lebo domáca spotreba minulý rok stúpala.

O tom, ako sa bude dariť ekonomike, rozhoduje predovšetkým to, či európske banky nájdu serióznych klientov, ktorí si potrebujú požičať peniaze a sú ich aj schopní splácať (lebo zlých úverov už majú banky viac než dosť).

Skutočný problém môže nastať, keď sa ECB pre obavy z deflácie rozhodne pristúpiť na radikálnejšie uvoľňovanie menovej politiky. Inými slovami povedané, začne tlačiť peniaze a nakupovať za ne štátne dlhopisy problémových krajín, čím sa znehodnotia úspory sporiteľov v bankách.

Na druhej strane, oslabené euro pomôže európskemu exportu, predovšetkým Nemecku. Lenže aj tam existujú limity, lebo s výnimkou amerického dolára oslabujú aj meny ostatných krajín, kam eurozóna svoje produkty vyváža.

Predpovedať, v akej kondícii bude európska ekonomika na konci roka, je ako veštiť zo sklenej gule. Existuje veľmi veľa premenných, ktoré to môžu ovplyvniť. Napríklad, kto by si pred rokom tipol, že cena ropy klesne pod 50 dolárov?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #ropa