Malý krok

Slovenský trh práce nie je veľmi priateľský voči ženám matkám. Na čiastočný úväzok pracuje u nás len 6,2 percenta žien (celkovo iba 4,5 %), čo je v porovnaní so zvyškom Európy, kde je takýmto spôsobom v priemere zamestnaná zhruba pätina obyvateľov, zúfalo málo.

19.01.2015 10:00
debata

Zladiť tak pracovné a rodinné povinnosti je pre slovenskú ženu oveľa náročnejšie. Dá sa povedať, že dieťa v očiach zamestnávateľov predstavuje v mnohých prípadoch stigmu a zamestnať sa po skočení materskej býva veľmi náročné.

Ak sa k tomu pridá fakt, že umiestniť dieťa v predškolskom zariadení je predovšetkým vo väčších mestách nesmierne ťažké, tak sa ani nemožno čudovať, že mnohé ženy sa radšej rozhodnú zostať doma. Čo je ten lepší prípad, lebo pod ťarchou problémov si mnohé radšej dobrovoľne zvolia bezdetnosť.

Výsledok? Úhrnná plodnosť sa u nás pohybuje okolo hodnoty 1,34, čo ani zďaleka nestačí na prirodzenú reprodukciu obyvateľstva.

Treba preto uvítať každé opatrenie, ktoré podmienky na zamestnávanie žien zlepší. Avizovaná podpora detských kútikov a dotácia pracovných miest pre ženy s deťmi do šiestich rokov je síce len malým príspevkom k integrácii žien na trhu práce, po ktorom by mala nasledovať systematická podpora budovania materských škôl, v každom prípade, je vždy lepšie, ak sa podarí presadiť malý krok ako žiadny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pracujúca matka