Jediná istota

Ukrajinská vláda aj proruskí vzbúrenci na juhovýchode Ukrajiny zhodne tvrdia, že majú letisko v Donecku pod svojou kontrolou.

21.01.2015 11:00
debata (2)

Ukrajinská vláda, proruskí vzbúrenci aj ruská vláda zhodne tvrdia, že sú pripravení okamžite sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť implementáciu jesenných dohôd z Minska.

Na Donbase od septembra minulého roku panuje prímerie. Čo v praxi znamená asi toľko, že frontové línie sa zásadne nehýbu. Ináč sa ďalej strieľa, zabíja a mrzačí na oboch stranách. Ďalej umierajú civilisti, ktorých sa predtým než ich usmrtí nejaký ten zblúdený šrapnel, nikto nepýta, či sú na proruskej, alebo prokyjevskej strane. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe označuje situáciu v Donecku za katastrofálnu.

Ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie sa zhodli, že zatiaľ nenastali dôvody, pre ktoré by bolo možné uvažovať o zrušení ekonomických sankcií namierených proti Rusku. Podľa nášho šéfa diplomacie si ministri vymenili názory na to, čo by za taký dostatočný pokrok považovali.

Gazprom po opustení projektu Južného prúdu hovorí o podmorskom plynovode do Turecka. EÚ by mala podľa toho uvažovať o budovaní prípojky na turecko-gréckej hranici. Niektorí experti sa domnievajú, že Gazprom iba blufuje. Na podobnú investíciu zrejme nebude mať Rusko peniaze, keďže má práve rozrobené podobné nákladné projekty na východe. Aj keď je jasné, že Kremeľ urobí všetko, aby znížil úlohu Ukrajiny ako tranzitnej krajiny ruského plynu do Európy na nulu. Len čo Petro Porošenko ohlási úspechy pri dobýjaní doneckého letiska, zvoláva všetkých za mierový rokovací stôl. Len čo úspechy ohlásia vzbúrenci, za rokovací stôl zvolávajú oni, respektíve Vladimir Putin. Presne podľa poučky, že k mierovému stolu sa prichádza iba vo chvíli, keď sú zisky najvyššie možné. Aká je na tom letisku skutočná situácia, pritom nevedia zrejme ani tí, čo na oboch stranách vydávajú víťazné vyhlásenia.

Bolo by zaujímavé dozvedieť sa detailnejšie, čo si ministri zahraničných vecí EÚ predstavujú pod pokrokom, ktorý by im umožnil ukončiť sankcie a ktorý by umožnil usporiadať odkladaný summit Rusko – Ukrajina – Francúzsko – Nemecko.

Dokiaľ sa vládca Kremľa volá Putin, dovtedy je krajne nepravdepodobné, že by Moskva zaradila spiatočku v otázke protiprávne zabratého Krymu. Na ukončenie horúceho konfliktu na juhovýchode Ukrajiny zasa Putin sám nestačí. Na to potrebuje spoluprácu Ukrajincov aj vzbúrencov, ktorí nie všetci sú jeho žoldniermi či „dobrovoľníkmi“. Hrať na to, že vládca Kremľa sa v dohľadnom čase už nemusí volať Putin, by zasa znamenalo riskovať ešte oveľa horšie geopolitické otrasy, než aké vyvolalo celé jeho ukrajinské dobrodružstvo.

Úmerne k tomu, ako sa ukrajinská ekonomika ponára hlbšie a hlbšie, rastie zatiaľ účet, ktorý sa aspoň čiastočne zaviazala zatiahnuť Európa. To je momentálne asi jediná istota, ktorú máme. Ak si niekto myslí, že to najhoršie pre nás sú absolútne normálne (i keď predčasné) voľby v Grécku, asi toho veľa nenamyslí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti