Výstrely do tmy

Polícia potvrdzuje, že spis Gorila je najskôr autentický, zneli pondelkové správy. To sa bude môcť potvrdiť alebo vyvrátiť, až keď bude vyšetrovanie ukončené, znie utorková verzia vedenia Policajného zboru. Hm. Dôležité budú aj tak až konkrétne a reálne výsledky. Budú?

04.02.2015 12:00
debata (6)

Bude nepochybne zaujímavé dozvedieť sa, prečo sa šéf špeciálneho vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš takto znenazdajky rozhovoril o stave, v akom sa nachádza aktuálne vyšetrovanie, a nakoľko tým prípadne porušil pravidlá, ktorých by sa mal držať. Bude to aspoň také zaujímavé, ako je zaujímavá samotná otázka autentickosti spisu Gorila.

Najzaujímavejšie bude však aj tak dozvedieť sa odpovede na dve otázky. Prvou je tá „technická“: či finančník X naozaj korumpoval politika či štátneho úradníka Y – a to celé v mnohonásobnej repríze a s personálnymi obmenami. Druhá je „filozofická“: či o politike v našom štáte rozhodujú politici, alebo pochybné peniaze, nezákonné úplatky a čierne stranícke fondy.

Dá sa prijať, že vyšetrovanie (tým skôr, ak sa väčšinou týka udalostí spred desiatich – dvanástich rokov) potrebuje svoj čas. Aj keď nie večnosť. Neprijateľné by však bolo, ak by malo vyšumieť do stratena, respektíve skončiť sa typicky slovenským spôsobom, typu: „nepodarilo sa dokázať“, „procesné chyby neumožnili dokázať" a podobne.

Je dôležité vedieť, či Robert Fico na Vazovovej ulici „pil kolu“? No iste, je hrubou chybou, ak sa politik v jeho pozícii dá známym finančníkom nalákať na rozhovor do nejakého konšpiračného bytu. Pre politika, bez ohľadu na to, či je čistý, alebo nie, má byť otázkou už len obyčajného pudu sebazáchovy trvať na podmienkach, ktoré kontroluje on, nie protistrana. Lenže i keď sa ukáže, že Fico sa dal takto trápne nachytať, nebude to to, prečo Gorila spôsobila taký celospoločenský výbuch.

Ten výbuch spôsobili veci, ktoré patria pred súd a za ktoré prípadní páchatelia patria do väzenia. A, márna snaha, tie veci sa podľa spisu netýkajú šéfa Smeru, ale členov druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Sprostredkovane sa tak týkajú celej legendy slovenskej pravice o étose reforiem a privatizácie.

Ešte sprostredkovanejšie sa tieto veci týkajú otázky: akú reálnu silu má v našom štáte politika a akú majú rôzne skupiny a „žraloci“, ktorí sa – či už pomocou korupcie, alebo bez nej – dostali k celým sektorom hospodárstva? Kto v skutočnosti píše v našom štáte mnohé dôležité zákony? Na riešenie týchto otázok už síce Gajdoša a jeho tím potrebovať nebudeme, bez výsledkov, ktoré od jeho tímu očakávame, však zostanú len v rovine politických úvah.

Všetko ostatné, čo šéf vyšetrovacieho tímu povie alebo nepovie medzitým, môže byť zaujímavé, ale ani zďaleka to nie je to, čo od neho očakávame. Gorila otriasla spoločnosťou, zmenila politickú mapu a navždy zničila čo i len teoretickú dôveru voličov v čistotu politického diania na Slovensku. Očakávame výsledky vyšetrovania, nie priebežné výstrely do tmy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #kauza Gorila #spis Gorila