Cynická hra

Celé roky predstavitelia rezortu zdravotníctva presviedčali verejnosť, ako sa nádherne znižujú ceny liekov a že nás vďaka novej liekovej politike čaká ružová budúcnosť. Pacienti, najmä tí chronickí, však tvrdili, že to nie je pravda.

07.03.2015 19:00
debata (1)

Najnovšia odborná analýza dokazuje, že ľudia neboli pesimisticky naladení, ministerstvo však oplývalo nadmerným optimizmom. Za poslednú dekádu doplatky za lieky stúpli o 120 percent! Pritom sa ich celková hodnota zvýšila iba o 27 percent – pri poklese spotreby o deväť percent. Takže, kde sa každý rok strácajú desiatky miliónov eur? Na tom sa nedokáže zhodnúť ministerstvo so zdravotnými poisťovňami a s členmi kategorizačnej komisie.

Všetko sa to deje napriek tomu, že v roku 2008 prvá vláda Roberta Fica presadila na lieky zníženie sadzby DPH a rok na to sa pristúpilo k ich cenotvorbe podľa najnižších cien v ostatných štátoch EÚ. Nezabralo. Veľa sa hovorilo aj o tom, ako môžu plnohodnotné generiká nahradiť originálne lieky. Odvolávať sa však teraz na to, že ľudia radšej kupujú škatuľky podľa farieb, na aké si zvykli, nie je fér. Keby sa im poriadne vysvetlilo, že nový liek nemusí byť iba lacnejší, ale môže byť dokonca plne hradený poisťovňou, tak by začali inak počítať.

To, že u nás chýba systematické poradenstvo na užívanie liekov, čo by pacientom pomohlo ochrániť nielen peňaženky, ale aj zdravie, zrejme niekomu maximálne vyhovuje. Je to však veľmi cynická hra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lieky #ceny liekov