Ide o našich príbuzných

Vysoká nezamestnanosť a nízke platy nútia mnohých Slovákov hľadať šťastie v zahraničí. Zbedačení ľudia v nádeji na lepší život sú náchylní uveriť komukoľvek, kto im poskytne šancu na lepší život.

11.03.2015 22:00
debata (5)

To poniektorí, maskujúc sa lukratívnymi ponukami pracovných agentúr, zneužívajú. Robotníci pracujúci v neľudských podmienkach, deti dostávajúce len symbolickú mzdu a ženy nútené k prostitúcii – tí všetci sa v podstate stávajú novodobými otrokmi.

O tom, že situácia je naozaj vážna, svedčí i skutočnosť, že na sklonku minulého roka vo Vatikáne 15 vrcholných predstaviteľov cirkví podpísalo deklaráciu odsudzujúcu „moderné otroctvo“.

Podľa najnovšej správy nadácie Walk Free Foundation, ktorá sa touto problematikou zaoberá, bolo vlani na svete až 35,8 milióna otrokov! Je tragické, že v 21. storočí, takmer dvesto rokov po tom, čo bolo otroctvo zrušené vo Veľkej Británii, sme nútení opätovne riešiť tento problém.

Špekulantom nahráva do karát, že ekonomika sa po kríze začína stabilizovať, čo sa odráža v stúpajúcom počte Slovákov zamestnaných v zahraničí. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu menej ako rok pracuje v cudzine až 136-tisíc migrantov, pričom celkový odhad hovorí až o 300-tisíc Slovákoch. V prevažnej miere ide o manuálne práce v stavebníctve a priemysle.

Myšlienka na skvelý zárobok otupuje ich obozretnosť. Neznalosť jazyka i cudzieho prostredia zasa zvyšuje pravdepodobnosť, že títo migranti sa stanú obeťami obchodovania s ľuďmi. Akákoľvek možnosť vzdelávania je preto vítaná. Aj vo forme rôznych webov a kampaní. Veď ide o naše deti, ženy a otcov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca v zahraničí #obchod s ľuďmi