Slovensko bez náckov

Na sociálnych sieťach sa diskutovalo o tom, či vôbec organizovať akcie proti tradičnému zrazu neofašistov v Bratislave pri príležitosti vyhlásenia slovenského štátu 14. marca 1939. Neurobí sa im tým ešte väčšia publicita? Ako sa však ukázalo, s propagáciou tohto podujatia pomohli viaceré médiá.

15.03.2015 22:00
debata (18)

Väčšina televízií vyslala svoje štáby len na zhromaždenie neoľudákov pred Prezidentským palácom a na ich pochod na Martinský cintorín, kde bol Tiso donedávna pochovaný. Až na niekoľko výnimiek ignorovali protestný míting na Námestí SNP, ktorý zvolala iniciatíva Bratislava bez náckov za účasti protifašistických odbojárov.

Verejnoprávna televízia vyrovnávala toto faux-pas dodatočnou dokrútkou s politológom, ktorý sa na podujatí ani nezúčastnil. A pre väčšinu novinárov hlavným mestom už nepochodovali Tisovi pohrobkovia, neoľudáci, neonacisti či extrémisti, ale – nacionalisti. Na čo sú určite títo pozbieranci zo Slovenska iste hrdí. Možno o dva-tri roky budeme z televízií o nich počuť ako o vlastencoch. Pozoruhodný posun morálnych hodnotení…

Polícia si robila svoju prácu, možno i nadprácu, najmä pri antifašistoch. Dalo sa čakať, že si najprv nájde dôvod na zadržanie hlavného organizátora Róberta Mihályho. Ale to, s akou surovosťou sotili drobnú dievčinu do reklamného pútača, pričom si pád na dlažbu vyžiadal poranenie ruky, to sa už ťažšie chápe. Zatiaľ sa Kotlebovi odchovanci pod ochranou ťažkoodencov presúvali mestom.

To všetko bola iba špička ľadovca, hnedé muchotrávky, ktorých podhubie sa dosiaľ skryte, no úspešne rozrastá pod povrchom. Iste to má historické, ľudácke korene, ale aj primitívne nutkanie – kopnúť si. Raz do Žida, inokedy do Róma, do lekára z Bangladéša, však je tiež čierny, alebo najnovšie do homosexuála… Človek ani nevie, kedy a prostredníctvom koho sa tento hnedastý jed prejaví v našom živote.

Medzi poslancami pri prijímaní zákonov benevolentných voči tomuto tmárstvu? Medzi sudcami a vyšetrovateľmi, ktorí si z právnych noriem vyberú akurát tú spodnú mieru vymáhania spravodlivosti? Medzi policajtmi? O ich nepodarených synčekoch v takýchto pochybných komunitách sa už toho popísalo! Naozaj, ako je to s vyšetrovaním vraždy vysokoškoláka, antifašistu Daniela Tupého na Tyršovom nábreží pred vyše ôsmimi rokmi?

Zhodou okolností práve dnes opäť slávnostne pochodujú centrom Rigy bývalí príslušníci tzv. Lotyšských légií SS, ktorých „poslanie“ sa dá porovnať s Pohotovostnými oddielmi Hlinkovej gardy pri potláčaní Povstania. V Kyjeve a v ďalších ukrajinských mestách sa prvého januára konali fakľové pochody na počesť narodenín Stepana Banderu, ktorého vojská sa podieľali na likvidácii Poliakov a Židov. Mali by sme mať väčšie ambície, ako blokovať náckov iba v Bratislave, Banskej Bystrici, Rajci či v Košiciach…

„Bratia, nebláznite, nebite sa, niekto chce nás, slovenský národ rozoštvať!“ napísal včera jeden anonymný autor na blogu v súvislosti so sobotňajšími udalosťami v bratislavských uliciach. S „bratmi“ v zástupe na čele s Tisovým portrétom by nás nemalo nič spájať.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pochod #neofašizmus #antifašizmus