Rýchla rota

Keď sa kriticky poukazuje, že Ústavný súd nepochopiteľne zdĺhavo rieši jednotlivé podania, zvyknú sa v Košiciach rozhorčovať, že predsa nemôžu pôsobiť pod nátlakom rozličných záujmových skupín.

06.05.2015 10:00
debata (4)

V poslednom období akoby sa snažili pretlačiť aj iné maniere – o veci sa síce rozhodne, hoci si dávajú na čas, ale potom ešte týždne a mesiace trvá, kým sa zverejní písomné zdôvodnenie. Takáto situácia sa vyvinula aj v súvislosti s politicky veľmi citlivou sťažnosťou piatich kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých dvoch mal prezident po predchádzajúcej voľbe parlamentom vymenovať, no odmietol to urobiť (schválil iba jednu). Tretí senát k trom z nich už zaujal stanovisko: Andrej Kiska porušil ich práva. Odvtedy uplynulo už 40 dní (!) a oficiálna správa ešte stále nie je na svete. Hoci na ňu čaká hlava štátu, Národná rada aj dotknutí sudcovia. Oficiálny dôvod? Text vraj ešte musí prejsť jazykovou korektúrou…

Kedysi sa bralo ako samozrejmosť, že sa odôvodnenie čítalo vzápätí po rozhodnutí. Iste, po 22-ročnej existencii Ústavného súdu SR sa jeho agenda výrazne rozšírila, ale štylizovať jednu správu vyše mesiaca? Hádam nám nechcú z Košíc naznačiť, že najprv príjmu verdikt a až potom hľadajú dôvody, prečo sa tak rozhodli. Už len to, že sa de facto v tej istej kauze námietka predpojatosti voči jednej ústavnej sudkyni z druhého senátu riešila 49 dní, je absurdné. Pritom bola jasná účelovosť tohto podania. V minulosti šlo o jednodňovú záležitosť. Iba si sami predlžujú neúnosný stav, že na ÚS pracuje jedenásť sudcov namiesto trinástich.

Niečo škrípe v tejto dôležitej súčasti mechanizmu našej ústavnosti. Ktože tam sype piesok?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #ústavní sudcovia