Nenávisť

Železná opona síce padla pred 25 rokmi, v mysliach niektorých jedincov však vyrastajú nové, často možno ešte horšie železné opony.

12.05.2015 22:00
debata (4)

Kázeň gréckokatolíckeho kňaza, v ktorej sexuálne menšiny označil „za mor tretieho tisícročia“, ktorý treba ako „špinu“ vytlačiť za hranicu štátu, je ukážkovým príkladom šírenia nenávisti. Je preto pochopiteľné, že RTVS vo vypätej predreferendovej atmosfére na konci januára odmietla túto kázeň odvysielať. V okamihu keď príslušník jednej skupiny začne osočovať a napádať príslušníkov inej skupiny, je zrejmé, že došlo k prekročeniu zákona.

Áno, slobodu myslenia, ako aj slobodu prejavu u nás zaručuje ústava. Nik však nepochybuje, že i sloboda slova má určité limity. Spory sa vedú iba o to, čo je ešte tolerovateľné a čo je už za hranicou prípustnosti. Ten, kto si však slobodu slova mýli so šírením nenávisti, mal by za svoje výroky niesť zodpovednosť.

Aj preto sa celá vec ocitla na stole okresného prokurátora. Ten však rozhodol úplne mimo merita veci, lebo namiesto toho, aby posúdil samotný obsah kázne, riešil „veľmi povážlivé články novín“, konkrétne Pravdy, ktoré vraj vyznievajú agresívne a netolerantne.

Je choré, ak niekto beztrestne vo verejnom priestore šíri nenávisť a, naopak, médiám je vyčítané, že robia to, čo majú, teda že o veci informujú. Generálny prokurátor by mal konať, pretože nabudúce sa môže stať, že štvavá politická agitácia, podnecujúca nenávisť a predsudky, prerastie do lynču. A potom už bude neskoro.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #kňaz #referendum o rodine #homília