Zvláštnosti podnikania

Zmyslom podnikania je tvorba zisku. Na Slovensku sa však v posledných rokoch stalo bežnou praxou, že firmy sú dlhodobo držané umelo v strate, a keď príde takáto spoločnosť do exekúcie, tak sa zistí, že na účte je „naozaj“ veľká nula.

15.05.2015 12:00
debata (3)

Lenže majitelia, ktorí sa tvária, že sú chudobní ako kostolné myši, stihli predtým majetok prepísať na svoje deti, a tak si zakrátko založia nové firmy a „biznis“ ide ďalej…

A nielen to, okrem tunelovania a nesplácania záväzkov a následného prevodu majetku na inú firmu či príbuzných podnikateľské prostredie u nás trpí aj mnohými inými neduhmi. A tak už asi ani nikoho neprekvapí, že s nekalými praktikami má skúsenosť takmer každý druhý podnikateľ u nás. Ak polovica poctivých podnikateľov dopláca na rôznych podnikavcov, je zrejmé, že tým trpí biznis a krajina prichádza o veľké zdroje, lebo namiesto preverovania svojich obchodných partnerov by sa mohli venovať zveľaďovaniu vlastnej firmy.

Deformované podnikateľské prostredie by mala zmeniť novela Obchodného zákonníka a zákona o konkurze a vyrovnaní. Čierna listina a zamedzenie „vyťahovaniu majetku“ z firmy sú v podstate objavovaním objaveného, lebo takáto legislatíva na Západe existuje už dávno, no i v tomto prípade platí radšej neskôr, ako nikdy.

Dôležité však budú detaily – napríklad pôvodný zámer, aby konkurzný správca v rámci vymáhania podlžnosti voči veriteľom mohol siahnuť iba na majetok s. r. o., už stihli odstrániť sami legislatívci. Rovnako dôležité, ak nie dôležitejšie, však bude, aby „blacklist“ bol verejný a každý vedel, s akým hriešnikom má do činenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikanie