Napotom

Prvý júnový deň minister školstva ako prvý z terajšej vlády zavelil: Necháme to napotom – materiál síce pripravíme, ale nech to dotiahne až nová vláda. To je na škodu veci, lebo do ostrej predvolebnej kampane má Ficov kabinet ešte pol roka a viaceré otvorené problémy by ešte stihol dokončiť.

02.06.2015 15:00
debata

V tomto prípade išlo o často kritizované prijímačky na stredné školy. Jurajovi Draxlerovi netreba zazlievať presvedčenie, že lepšie je dvakrát merať a až potom raz strihať, hoci tým krajčírom už môže byť ktosi iný. Súčasne však poodkryl v rezorte, ktorý na necelý rok zdedil, určitý chaos.

Aj pod tlakom školskej verejnosti sa chystal závažný krok, no jeho možné uplatnenie v praxi nebolo dostatočne rozdiskutované a dôsledky sa seriózne nezanalyzovali. Motivovanie žiakov k učeniu formou jednotného monitora, ktorého výsledky by sa zohľadňovali na území celej republiky, je pekná myšlienka. Ale predsa sa len iné požiadavky kladú na budúceho študenta odbornej školy s maturitou a iné na gymnazistu.

Ministerstvo dnes nevie jasne odpovedať na otázku, prečo sa musia všetci deviataci podvoliť testu z matematiky (hoci už nie je povinná na maturite), ani na to, či môžu mať špecifické stredné školy aj akési druhé kolo dodatočných prijímačiek. Potom je lepšie otvorene priznať chybu. Ale niekto by mal za stratený prinajmenšom jeden rok niesť zodpovednosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #minister školstva #Juraj Draxler #prijímacie skúšky