Rozmery znevýhodnenia

Na Deň detí primátor Svidníka odmeňoval najúspešnejšie športové kolektívy tamojších škôl. Námestie tlieskalo volejbalistkám a volejbalistom, ktorí pre svoje mesto priniesli vavríny z celoslovenského finále.

09.06.2015 13:00
debata (2)

Talent detí z okresu s nezamestnanosťou len o čosi pod 19 percent je nesporný. Na Deň detí sa hovorilo iba o nich, nie o tých, čo sa im venujú v znevýhodnených podmienkach.

Keď vláda vysvetľuje svoju politiku špecifického režimu pre znevýhodnené okresy, zmieňuje sa výhradne o opatreniach, ktoré majú podnecovať tvorbu pracovných miest. Pre podnikateľov sa vraj plánujú rozličné stimuly a úľavy, predovšetkým daňové.

Stimulovať tvorbu nových pracovných miest je určite potrebné. No k vyrovnávacím opatreniam by mali patriť aj služby. Prístup k službám – k vzdelávaniu, bývaniu, doprave a k ďalším – je nevyhnutnou súčasťou účinných politík sociálneho začleňovania a znižovania chudoby.

Podčiarkujem účinných politík. To tvrdí i vládou čerstvo schválená Národná rámcová stratégia podpory sociálneho začlenenia a boja proti chudobe. Na papieri to však vždy ide ľahšie. Prax znižovania chudoby je viac či menej jednorozmerná.

Jednorozmernosť úvah o špecifických režimoch pre znevýhodnené okresy sa nedá prehliadnuť. Kritici namietajú najmä proti kritériu 20-percentnej nezamestnanosti, ktoré z nároku na špecifický režim vylučuje mnohé okresy dlhodobo poznačené vysokou nezamestnanosťou. Zvlášť však treba namietať proti tomu, aby špecifický režim závisel výhradne od miery nezamestnanosti a podpora pracovných miest bola jeho jediným opatrením.

Niektoré okresy okrem nezamestnanosti zráža na kolená aj nedostatočne dostupná verejná doprava. Obmedzuje ich možnosti a zhoršuje kvalitu života v ekonomickom aj ekologickom rozmere. Vlaky zadarmo pre deti, študentov, seniorov a invalidných dôchodcov síce rozhýbali Slovensko, no táto výhoda nie je plošná. Pocit ukrivdenia v okresoch, kde osobnú železničnú prepravu zrušili alebo tam trať nikdy neviedla, je na mieste. Tak je to vo Svidníckom okrese.

Osobitné právo na nespokojnosť majú tí, čo sa venujú deťom a mládeži. Za úspech volejbalistov a volejbalistiek sa vo Svidníku platí viac ako inde. Školy sa totiž zúčastňujú na športových a iných súťažiach na vlastné náklady a cestovné sa uhrádza športovcom a športovkyniam len pri postupe do celoslovenského finále.

Pre školy z miest pri železničnej trati to dnes problém nie je a bezplatná cesta vlakom sa tak stala osobitnou podporou rozvoja žiackych kolektívnych športov. Žiaden ohľad sa však neberie na školy, ktoré rozvíjajú šport v okresoch, kde železnica nie je.

Miera nezamestnanosti v okrese nezaváži pri organizovaní žiackych športových súťaží. Dotačné schémy ministerstva školstva pre športové zväzy nepoznajú vyrovnávacie opatrenia typu dotácia na cestovné pri účasti na súťažiach pre žiacke družstvá z dopravne marginalizovaných okresov.

Nepoznajú, hoci je notoricky známou vecou, že znevýhodnenie ľudí aj území sa neprekonáva len tvorbou pracovných miest, ale aj podporou tamojších talentov a možností, aby sa ako talenty preukázali i na národnej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #deti #talent #Svidník