Nie prázdne gesto

Ako počarovaní vrhli sa opoziční politici na druhý balíček vlády Roberta Fica. Dostali sa presne tam, kam ich chcel premiér dostať. Na otázku, čo konkrétne z balíčka by teda po voľbách zrušili, odpovedajú verbálno-gymnastickými prostocvikmi.

07.08.2015 22:00
debata (5)

Tí, čo kričia, že balíčky sú populizmus, skrátka nebudú kričať, že ich zrušia, pretože sa obávajú, že je to naozaj populizmus. Priamo a agresívne si môžu dovoliť odpovedať iba tí z nich, ktorí sa najskôr nemusia obávať, že by boli po marci 2016 v pozícii, z ktorej by mohli niečo rušiť. Činitelia z SaS či SDKÚ, napríklad. Tí, čo sa pri myšlienke na parlamentné voľby aspoň trochu nádejajú, napríklad v KDH či Moste, sú v horšej situácii.

Jednak preto, lebo pri niektorých bodoch Ficových balíčkov (súčasného i predošlého) je ich najsilnejším argumentom protitvrdenie, že šéf Smeru im ukradol nápady, ktoré oni sami propagovali dávno pred ním. Čo síce v skutočnosti nie je nijaký argument proti, my však už dávno vieme, že hľadať logiku v slovenskej politickej diskusii znamená ohroziť sa migrénou a nervovými tikmi.

Aký má však zmysel nadávať Smeru za to, že sa aspoň v niečom správa ako ľavica?

Najmä však preto, lebo či už sú nápady ich, alebo smerácke, na voličov zaberajú. Nie na všetkých a nie natoľko, ako si poniektorí azda myslia, ale zaberajú prinajmenšom do tej miery, že keď ich aj priamo neprilákajú, voličov určite neodpudia. A prečo by aj mali? Čo je z hľadiska občanov škodlivé na tom, keď sa štát usiluje nejako rozprúdiť ekonomický život v najzaostáva­júcejších regiónoch? Alebo na príspevkoch na zateplenie či na využívanie slnečnej energie?

Samozrejme, že sa nájdu veci, nad ktorými je možné zdvihnúť obočie. Je však rozdiel zdvihnúť obočie napríklad nad tým, že jedným z kritérií pre to, aby sa dieťa z chudobných pomerov dostalo zadarmo do tábora, má byť zamestnanie aspoň jedného rodiča, a zdvihnúť obočie nad myšlienkou na tábory zadarmo ako takou.

V prvom prípade vám asi pôjde o to, aby do tábora išli deti z naozaj najchudobnejších pomerov. Inými slovami, aby tých detí bolo viac. V druhom prípade ste naozaj adept na politika, ktorý by tento nápad zrušil en bloc. Kto má pol roka a čosi pred voľbami odvahu prezradiť na seba niečo také?

Niekto zasa kritizuje Fica, že "peniaze ľuďom rozdáva namiesto toho, aby im ich rovno nechal vo vreckách“. Namiesto zvyšovania minimálnej mzdy by vraj mala vláda radšej znižovať odvody a dane… Takáto a podobná polemika je však čisto ideologická. Pravica nadáva ľavici, že sa správa ako ľavica (a naopak).

Aký má však zmysel nadávať Smeru za to, že sa aspoň v niečom správa ako ľavica? Áno, balíčky sú do značnej miery teatrálnym predvolebným gestom. No to ešte neznamená, že aj prázdnym gestom. Ich obsah nevybočuje z bežného rámca ktorejkoľvek európskej ľavicovej vlády. Smer by mal podobné opatrenia robiť priebežne, nie v "balíčkoch“. Mal by, samozrejme, toho robiť ešte oveľa viac, no ani z toho nevyplýva, že by ich bolo treba rušiť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #populizmus #sociálne balíčky