A potom?

Funguje to asi takto: Občania sa skladajú svojimi daňami a ekonomickými aktivitami na štátny rozpočet, časť tých peňazí ide do rozpočtu ministerstva kultúry. Tí istí občania, združení povedzme v divadle, môžu ministerstvo žiadať o dotáciu.

12.08.2015 11:00
debata (5)

Napríklad na festival tanca. Komisia nezávislých odborníkov žiadosť posúdi a odporučí dotáciu poskytnúť. Ministerstvo podľa príslušného zákona pošle peniaze zriaďovateľovi divadla.

A potom? Potom zriaďovateľ, spupný nedouk, postupuje podľa hesla: čomu nerozumiem, to zničím, a dotáciu divadlu nedá, pretože „nemá záujem na rozvoji dekadentného umenia“. Divadlo nie je jeho, dotácia nepatrí jemu, nezávislí odborníci nie sú jeho poskokovia ani peniaze občanov mu nepatria. Patrí mu len dočasný úrad šéfa krajskej samosprávy.

Čo bude ďalej? Pri zúfalej nepôvodnosti našich kotlebovcov (od hitlerovského ťaženia proti Entartete Kunst uplynulo takmer presne 80 rokov) možno hádať: na námestí v Banskej Bystrici sa budú páliť knihy. A potom? Budú sa potom páliť aj ich autori?

Nenechajte si od alibistov nahovoriť, že nič také nehrozí. Všade, kde sa vyskytne viac ako jeden fašista, hrozí násilie. Všade, kde ľudia rezignujú na svoje slobody, práva a dôstojnosť, všade, kde sa nechajú obalamutiť, že stačí mať plný žalúdok a všetko ostatné zariadi vrchnosť, tam všade hrozí, že tou vrchnosťou sa stanú fašisti. A násilie, ktoré prinášajú, sa stane oficiálnou každodennosťou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #divadelný festival