Neveľmi chutný kokteil

Na popísanie problému právneho prostredia nášho štátu naozaj netreba kvantovú mechaniku. Sú problémy, na ktoré naše zákony nemyslia, a práva, ktoré naše zákony ľuďom nepriznávajú.

19.08.2015 09:00
debata (2)

Na druhej strane máme množstvo zákonov, ktoré sú nám takmer nanič, pretože naši policajti ich nedokážu využívať a naše súdy ich ignorujú.

Naše „orgány“ sú veľmajstrami v lipnutí na formalitách, problémy im však robí disciplína zvaná duch zákona.

To prvé je problém politický, pretože jediným zákonodarným orgánom v našom štáte je Národná rada, ktorá, ako vieme, pozostáva zo 150-členného politického výkvetu našej vlasti. Ak sa osadenstvo Národnej rady zhodne na tom, že napríklad na právo uzatvárať formálne životné zväzky pre páry rovnakého pohlavia „ešte nedozrel čas“, smola. Smola je, keď namiesto zákona o násilí na ženách politici odkazujú, že je to „citlivá téma“, ktorá si ešte vyžaduje širokú diskusiu. Žiaľ, týraným ženám bez náležitej ochrany dovtedy sotva pomôže „široká diskusia“ s ich násilníckymi partnermi.

Do tretice je smola aj vtedy, keď zákonodarcom nenapadne, že okrem diskriminácie z dôvodu etnicity a podobne existuje na pracoviskách i čosi také ako mobbing či bossing. Teda šikanovanie a ponižovanie niekoho iba preto, lebo sa šéfovi či kolegom pre niečo „nehodí do krámu“. Je možné, že politikom podobné veci v ich stranách neprekážajú (a nech nám nehovoria, že také čosi neexistuje), ale okrem nich tu žije ešte zo päť miliónov ľudí. Ktorým to možno prekáža.

Dalo by sa takto pokračovať ďalej, ale pointa je jasná: naši politici, ktorí sú inak schopní novelizovať zákon i preto, lebo niektorý z nich má problém so susedom zo záhradkárskej kolónie, akosi strácajú svoju akcieschopnosť, keď ide o čosi také obyčajné ako napríklad ľudské práva a slobody. Je pekné, že oproti nedávnej minulosti sa aspoň zriadili rôzne komisie a poradné výbory, chcelo by to však aj výsledky.

Problém slabo využívaných existujúcich zákonov je zasa záležitosťou policajtov, prokurátorov a sudcov. Naše „orgány“ sú veľmajstrami v lipnutí na formalitách, problémy im však robí disciplína zvaná duch zákona. Napríklad zákon, ktorý má potláčať prejavy neznášanlivosti, nevznikol preto, aby niekto meral na posuvnom meradle, či dvojkríž na neogardistickej uniforme je naozaj dokonalá kópia gardistického dvojkríža, ale preto, aby potláčal prejavy neznášanlivosti.

Rovnako by nemalo byť potrebné čakať na ďalší zákon o nebankovkách iba preto, lebo niekto vymyslel trik, spočívajúci v tom, že klient si formálne nepožičia tri tisícky, ale uzatvorí zmluvu o troch pôžičkách po tisícke, ktoré sa tak predražia na starú známu úžernícku úroveň. Dalo by sa aj chápať, že kriminalisti sa musia stále vzdelávať, aby držali krok so sofistikovanými zločinmi bielych golierov. Lenže zlodejstvo je napokon vždy len zlodejstvo. A tak ďalej.

Keby politici viac premýšľali o chýbajúcich zákonoch a problém by bol iba na strane justície, dalo by sa žiadať politikov o nápravu. Keby justícia o zákonoch viac premýšľala a problémom by boli len politici, dalo by sa voliť iných politikov. Keď zlyhávajú obe zložky, výsledkom je kokteil, ktorý veľmi nechutí. A my ho konzumujeme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #súdnictvo #diskriminácia #zákony