Tsiprasova ďalšia šanca

Opätovné víťazstvo gréckej Syrizy pod vedením Alexisa Tsiprasa v nedeľných predčasných voľbách bolo napokon presvedčivejšie oproti tomu, čo sa očakávalo na základe prieskumov. I keď v porovnaní s januárovými voľbami Syriza pár kresiel stratila, môže pokračovať vo vláde takmer v nezmenenej zostave s menšinovými nacionalistickými Nezávislými Grékmi.

21.09.2015 22:00
debata

Výsledok volieb je víťazstvom pre voličov, ktorí zostali Syrize verní napriek tomu, že jej vláda v júni podpísala ponižujúce podmienky ďalšej finančnej pomoci. Kým odídenci zo Syrizy, ktorí založili Ľudovú jednotu, obvinili Tsiprasa zo zrady výsledku ním vyhláseného referenda, ktoré mu dalo mandát odmietnuť ďalšie škrty, opozičná Nová demokracia mu vyčítala neschopnosť pri vedení krajiny, ktorú vraj preukázal počas jej pol roka trvajúceho mandátu.

Tsipras dostal mandát udržať Grécko v eurozóne a vyjednávať o lepších podmienkach ďalšej pomoci. Ako sa mu to môže podariť, je námet na inú diskusiu.

Nová demokracia však za Tsiprasom napokon zaostala o sedem percent a Ľudová jednota sa ani neprebojovala do parlamentu. Grécki voliči dali teda Tsiprasovi ešte jednu šancu. V prvom rade je to odkaz, že ešte neodpustili konzervatívcom z Novej demokracie a sociálnym demokratom z Pasoku tragické výsledky ich niekoľko desaťročí trvajúceho striedavého vládnutia v krajine.

Neodpustili im ani posledných šesť rokov úsporného martýria, ktoré Grécko nielenže nevytiahlo z krízy, ale, naopak, zatiahlo ho do ešte hlbšieho úpadku. S tým, že zatiaľ čo voliči Novej demokracie na scéne nemajú relevantnú alternatívu, bývalí voliči Pasoku ju našli práve v Syrize. V druhom slede ide o pritakanie Tsiprasovej kampani. Na jednej strane stál súbor strán, ktoré sa hlásia k úspornej politike posledných rokov.

Či už preto, lebo ju samy razili, ako Nová demokracia, alebo preto, lebo je skrátka v súlade s ich ideológiou. Na druhej strane stála Ľudová jednota, ktorá sa hlási k zamietavému výsledku júnového referenda o ďalších škrtoch a úsporných opatreniach, čo by viedlo k opusteniu eura a k možnej neistej budúcnosti samotného členstva Grécka v EÚ.

Nezabúdajme na neofašistov zo Zlatého úsvitu, pre ktorých je Európska únia tak či onak stelesnením diabla. Tí si vo voľbách polepšili o jedno kreslo, museli však zostať sklamaní, pretože si vďaka zneužívaniu témy chaotického konania gréckych úradov ohľadom utečencov a migrantov určite trúfali na viac.

Táto téma bola vo voľbách prakticky úplne zatienená ekonomickými otázkami, lenže budúca Tsiprasova vláda sa ňou bude musieť vážne zaoberať, ak nechce, aby extrémna pravica opäť rástla. Tsipras sa postavil do stredu medzi radikálov a defetistov. V nedeľu dostal mandát udržať Grécko v eurozóne a vyjednávať o lepších podmienkach ďalšej pomoci. Ako sa mu tento zámer môže podariť uskutočniť, je námet na inú diskusiu.

Na svojej strane má Medzinárodný menový fond, ktorý spája ďalšiu pomoc s dlhovou úľavou, proti nemu je Nemecko, ktoré odmieta o škrtaní dlhu čo i len diskutovať. Ak by sme mali brať finančné trhy za lakmusový papierik, potom to pre Tsiprasove šance zmeniť status quo nevyzerá ružovo: trhy si nedeľné voľby prakticky ani nevšimli. Trhy sú však ľudia a ľudia sa mýlia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Syriza #Tsipras