Viac práce

Jednociferná nezamestnanosť je na Slovensku opäť na dosah. Naposledy bola podobná situácia v roku 2008. Výhodou terajšieho stavu je, že pracovné miesta sa zdajú byť stabilnejšie.

22.09.2015 08:00
debata (3)

Na obzore nehrozí zatiaľ žiadna realitná bublina a riziká v podobe prepadov trhov v Číne, konca tlačenia peňazí v USA či gréckej krízy sa zdajú byť pod kontrolou. Napriek tomu treba doladiť politiku na trhu práce.

Je dobré dočasne podporovať dlhodobo nezamestnaných či mladých v podobe dotovania práce, ako sa aktuálne deje z eurofondov. Zároveň je však potrebné zlepšiť podnikateľské prostredie a pripraviť sa na príchod silných investorov ako Jaguar.

Najväčšie nedostatky podnikatelia stále vnímajú v podobe slabej vymožiteľnosti práva a stavu súdnictva. Zaťažuje aj byrokracia a daňovo-odvodové zaťaženie. Slovensko tiež zaostáva napríklad v prípade zamestnávania brigádnikov či ľudí na čiastočný pracovný úväzok.

To, že za celý tento rok na Slovensku zamestnanosť vzrastie až o 41-tisíc nových pracovných miest, je však nateraz záchrana pre štátnu kasu. Vyššie príjmy z daní a odvodov či nižšie dávky pre nezamestnaných otvoria možnosti na investície. Vláda ide cestou sociálneho balíčka, v ktorom viaceré opatrenia podporujú rast zamestnanosti.

Musíme však myslieť najmä na to, aby balíček hľadal trvalé riešenia problémov, ako je to napríklad v prípade dotácií na zatepľovanie. Rast ekonomiky totiž ťahá aj lacná ropa či tlačenie peňazí Európskou centrálnou bankou, na čo sa nedá spoliehať večne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #nezamestnanosť