Informačná vojna

Aj keď po utorku vieme, že malajzijské lietadlo na východe Ukrajiny zostrelila raketa Buk, stále nevieme to najpodstatnejšie - kto ju vypálil. Poznať vražednú zbraň je dôležitá indícia, dokiaľ však nebude odhalený vinník, budeme konfrontovaní s rôznymi protichodnými verziami danej skutočnosti.

14.10.2015 08:00
debata (30)

Napríklad ruská strana pred časom tvrdila, že v blízkosti boeingu malajzijských aerolínií – tesne predtým ako zmizol – sa objavili dve ukrajinské vojenské lietadlá. Odvolávala sa pritom na španielskeho dispečera, ktorý údajne pracoval na kyjevskom letisku.

Ako sa neskôr ukázalo, celé to bolo vymyslené, lebo žiadny cudzinec na kyjevskom dispečingu nikdy nepracoval, a zábery, ktoré zverejnila televízia Russia Today, boli vyrobené na počítači. Teraz, keď vieme, že lietadlo zostrelila raketa, je úplne jasné, že táto verzia mala poslúžiť ako cielená dezinformácia vrhajúca zlé svetlo na protivníka.

V čase prebiehajúcej informačnej vojny je šírenie dezinformácií a poloprávd nesmierne dôležité. Takto zneistená verejnosť potom pochybuje aj o informáciách, ktoré sú naozaj pravdivé. Napríklad Fórum investigatívnych novinárov Bellingcat minulý štvrtok, teda ešte pred zverejnením správy holandských vyšetrovateľov, zverejnilo dôkazy ukazujúce, že raketový systém Buk priviezli z Ruska, kde sa následne aj vrátil, a je preto veľmi pravdepodobné, že patril ruskej armáde.

Akokoľvek budeme pochybovať o pravdivosti tejto správy, jedno je isté: len ťažko sa dá veriť politikovi, ktorý najprv tvrdil, že na Ukrajine žiadni ruskí vojaci neboli, a potom ich vyznamenal. Aj informačná vojna má svoje limity…

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #MH17