Kostolné myši

Vysoko humánny a priam vzorovo sociálny prístup preukázal špecializovaný súd v Pezinku. A to voči dôchodcovi, ktorému na rozdiel od jeho dvoch mladších kumpánov nevymeral popri deväťročnej strate slobody peňažný trest. Kdeže by vraj chudák zobral päťtisíc eur, keď živorí výlučne iba zo svojej penzie. Tak to aspoň stojí na papieri. Volá sa Jozef Majský.

25.10.2015 17:30
debata (3)

Áno, ten Majský, ktorý na začiatku storočia patril medzi najbohatších a najvplyvnejších mužov Slovenska. Tykal si vari s polovicou členov všetkých dovtedajších vlád. Až keď podvody s nebankovkami boli také do očí bijúce a nad jeho impériom sa začali zaťahovať mračná, majetok (jeho hodnota dodnes prevyšuje 90 miliónov eur!) prepísal na svoje deti. A tak akože zostal chudobný ako kostolná myš…

Pezinský súd bývalého šéfa akciovky Sipox už raz, na jar 2007, odsúdil na dvanásť rokov, ale Najvyšší súd kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Až po dlhých siedmich rokoch padol druhý verdikt. Majský & spol. sa odvolali, takže budú naďalej ešte behať po slobode. Ktovie, aký dôchodok poberá niekdajší podnikateľ, ale ak sa tvári, že nemá na pokutu, hádam by mu vedeli poradiť dôchodcovia, ktorí pre exekúcie za nezaplatené pôžičky z nebankoviek musia mesačne vyjsť zo životného minima 198 eur.

Právnici sa teraz nedokážu zhodnúť na tom, či súd mohol, alebo nemohol siahnuť Majskému na penziu. Zákony, ktoré komplikujú odvolávacie procesy v takýchto megapodvodoch, nie sú jednoznačné ani pri ukladaní peňažných trestov faktickým multimilionárom. Majskému a jemu podobným to maximálne vyhovuje. A tak sa smejú desaťtisícom podvedených i celej spoločnosti do tváre. Kto však prijíma také zákony?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #nebankovky #Jozef Majský