Náš kamarát Recep

Buď ja, alebo chaos, znelo predvolebné heslo tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Takmer 50 percent pre vládnu (ale najmä prezidentovu) Stranu spravodlivosti a rozvoja AKP, by dosviedčalo, že Turci dali prednosť Erdoganovi pred chaosom.

03.11.2015 22:00
debata (2)

To by však nesmeli hlasy mimo vládneho tábora pripomínať, že je dosť dobre možné, že Turci si zvolili oboje. Politici ako Erdogan potrebujú chaos. Aspoň taký, o ktorom si myslia, že ho majú pevne v rukách.

Podľa pozorovateľov z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy bol proces (tureckých) volieb neférový.

Aj keby sme priam verili, že Erdoganovi konzervatívni softislamisti naozaj zabezpečia v Turecku stabilitu, to nie je všetko. Ich vláda sa totiž beztak vyznačuje nízkym rešpektom k ľudským právam a pravidlám demokracie.

Po bombových útokoch v Ankare prestala prokurdská Ľudová demokratická strana HDP s volebnou kampaňou v obavách o životy svojich členov a podporovateľov. Voliči boli ďalej zastrašovaní násilím na Kurdmi obývanom juhovýchode krajiny.

Pár dní pred voľbami polícia vtrhla do médií skupiny blízkej exilovému lídrovi a bývalému Erdoganovmu kolegovi Fetullahovi Gulenovi. Práve tieto médiá však poskytovali priestor aj predstaviteľom opozície. Novinári sú obmedzovaní dlhodobo. Turecko je polarizovaná a zastrašená krajina a Erdogan na tom dosiaľ len získaval. Prečo by to menil?

Podľa pozorovateľov OBSE násilnosti "zabránili niektorým účastníkom volieb v slobodnej kampani“. Podľa pozorovateľov z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy bol celý proces volieb neférový.

I keď víťazstvo AKP bolo presvedčivé, stále ešte nestačí na dosiahnutie základného cieľa: zmenou ústavy zabezpečiť prechod Turecka na prezidentský režim. Hoci správnejšie by bolo povedať, že cieľom je dokončiť tento proces, pretože autoritársky Erdogan už v tomto stihol zájsť, kam sa len dalo.

Predbežne sa očakáva, že zlanárením prebehlíkov z nacionalistickej strany MHP, dosiahne AKP v parlamente aspoň métu 330 hlasov, čo bude stačiť na vyhlásenie referenda o zmene ústavy. Domnieva sa niekto, že také referendum prispeje k väčšiemu pokoju a stabilite Turecka…?

Toto je Erdogan, s ktorým nemecká kancelárka rokuje o urýchlení prístupových rozhovorov Turecka do Európskej únie a o ktorom rôzni predstavitelia EÚ vrátane predsedu Európskej komisie pred voľbami hovorili, že nie je vhodné kritizovať ho za nedostatky v oblasti ľudských práv.

Toto je Turecko, o ktorom náš premiér v utorok vyhlásil, že je "kontraproduktívne teraz viesť ľudskoprávne svätuškárske diskusie“. Samozrejme, všetko preto, lebo práve teraz si potrebujeme kúpiť jeho ochotu zadržať, pokiaľ možno, čo najviac sýrskych utečencov na území Turecka.

Nuž hej, je to celkom logické. Len ten, komu to pripadne aj celkom v poriadku, by si mal pre budúcnosť zapovedať nejaké tie „svätuškárske“ reči o tom, ktorého diktátora či aspoň diktátora–ašpiranta si vo svete vychovala a vydržiavala tá-ktorá veľmoc iba preto, lebo sa jej v jednom okamihu hodil do krámu. Európe sa momentálne hodí Erdogan. A tak je na najlepšej ceste vydržiavať si ho.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan