Dostali to

Pred pol druha rokom Bratislavu zaplavili bilbordy úspešného kandidáta na primátora, na ktorých stála jedna z požiadaviek pre naše hlavné mesto (napr. aby bolo čisté ako Viedeň) a pod ňou text: DÁME TO!

12.12.2015 12:00
debata (12)

Jeden takýto slogan však vyšiel najavo až teraz. Keď si developer zapýtal areál PKO na atraktívnom dunajskom nábreží, Ivo Nesrovnal nezaváhal: DÁME TO! Za jedno euro…

Bratislavčania radi frflú, že sa zbúrali celé ulice Starého Mesta aj vykričaná Vydrica. Ale ničiaci valec sa nezastavil. V poslednom období zlikvidoval ranoindustriálnu Bratislavu, pustil sa do modernej architektúry.

Už nejde o nostalgiu, skôr o hrôzu, akým spôsobom sa o tom na samospráve rozhoduje. Poslanci vo chvate schvaľovali 47-stranovú zložitú právnickú dohodu, ktorú dostali sedem minút po začatí rokovania. Bez toho, aby ju detailne preštudovali, ešte v ten deň ju väčšina odsúhlasila.

Bez predbežných konzultácií, bez možnosti poradiť sa s odborníkmi, bez predloženia variantov a vízie, čo bude ďalej s kultúrou v metropole.

„Zaviesť princíp: mesto určuje pravidlá developerom, nie naopak,“ píše sa v Nesrovnalovom volebnom programe. A o kúsok nižšie: „Vypracovať koncept Dunajskej promenády aj s projektom PKO.“ Už žiadne PKO s kapacitou 4 500 miest nebude, len červené vajce s planetáriom pre 140 ľudí. A koncept promenády?

Developer odpovedá jasne objemovo nenáležitými sklenenými opachami susedného River Parku. Je iba otázkou času, kedy sa buldozéry zahryznú do múrov, za ktorými kedysi koncertovali hudobné hviezdy, naši rodičia chodili na tanečnú a plesy.

Ešte pred niekoľkými rokmi sa našli aktivisti odhodlaní vlastnými telami brániť budovy pred dielom skazy. A teraz? Bratislavčania už nemajú PKO, zato majú primátora Nesrovnala. Veď si ho aj zvolili.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Nesrovnal #PKO