Padol idol

Bola to vraj džentlmenská dohoda. Aký paradox! Znamená koniec džentlmenov na najvyššom poschodí svetového futbalu. Zdá sa, že už niet nikoho, za koho by ste medzi futbalovými bosmi mohli dať ruku do ohňa.

21.12.2015 22:00
debata (1)

Padol jeden z idolov viacerých generácií fanúšikov. Súdna komora etickej komisie FIFA potvrdila, že geniálny futbalista Michel Platini, ktorý si držal celú kariéru povesť futbalového rytiera a ako funkcionár sa staval na stranu slabších a chudobnejších, je namočený v korupčnom škandále, porušil zásady lojálnosti, dostal sa do konfliktu záujmov. Hlavný favorit sa rozlúči nielen s postom prezidenta FIFA, ale aj UEFA si môže hľadať jeho nástupcu.

Dvaja najmocnejší muži si v tichosti iba tak z rúčky do rúčky alebo z účtu na účet poslali dva milióny švajčiarskych frankov. Pred rokmi ani netušili, že sa im táto pochybná transakcia neprepečie a stane sa im osudnou.

Rovnako ako Platini, ktorý prijal bez dokladov hriešne veľký balík peňazí za poradenské služby, končí aj Sepp Blatter. Platiniho bývalý učiteľ a v posledných mesiacoch súper, ktorého legenda trávnikov podrobila tvrdej kritike, je na rozdiel od Francúza plného síl v inej pozícii. Viedol organizáciu vyše sedemnásť rokov a urobil z nej dobre prosperujúcu firmu. Šport číslo jeden premenil na stroj na peniaze. A vybudoval mašinériu, za ktorej dverami sa vo veľkom podvádzalo a prekvitala korupcia.

Čoskoro osemdesiatročný funkcionár mal už svoje funkcionárske dni zrátané. Chcel však odísť ako víťaz, s poctami na rozlúčku. Napokon úrad opustí so sklonenou hlavou zadnými vrátkami. Pokiaľ ho nečaká aj niečo horšie. Vyšetrovanie sa totiž ešte neskončilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA