Vianoc na milióny

Každý vie, o čom sú Vianoce. No keby ktosi predsa len ešte tápal, rada najľahšia. Všetko zodpovie internet! Mr. Google za pol sekundy ponúkne pre toto kľúčové slovo slušných sedem a pol milióna odkazov.

24.12.2015 18:00
debata (3)

Hravo si takto naštudujete výklad kresťanského posolstva vianočných sviatkov na sto spôsobov. Dostanete návod, ako sa na ne duchovne pripraviť. Zistíte všetko o advente, jasličkách, hviezde, mudrcoch. Dozviete sa o pohanských koreňoch týchto tradícií. Poučíte sa, čo bol Kračún, čo stridžie dni, ako dievku najlepšie vydať cez spálené Luciine lístočky.

Nezabúdajme, že prosté ľúbim ťa si občas zaslúžia aj naše deti, partneri, rodičia. Pretože lásky nikdy nie je dosť.

Zaručene sa stanete „in“ v zdobení stromčekov. Odhalíte, či je lepší bielo-strieborný nasvietený studeným LED svetlom, alebo v červeno-zlatých tónoch. Nájdete tie najkrajšie elektronické vianočné pohľadnice a esemesky. Prečítate si, že darovať ponožky je nudné, osobnú váhu neprípustné. Načo aj, keď vám internetové obchody vzápätí vychrlia tie najvhodnejšie darčeky sveta. Aj s popisom, ako ich prípadne po sviatkoch vymeniť.

Prečítate si stovky kulinárskych receptov, na kapra, zemiakový šalát, štedrák, medvedie tlapky, opitého kapucínka. Naučíte sa, ako na uviaznutú rybiu kosť. Doktor Bukovský vás postraší, že zase priberiete a že obžerstvo škodí srdcu, žlčníku aj spermiám. Sloboda zvierat vám ukáže, ako trpia ryby vo veľkochovoch. A minister Jahnátek sa vytasí ďalšími obrázkami skazených potravín v hypermarketoch. Môžete si v štýle karaoke zaspievať Tichú noc a najkrajšie koledy. Dokola si prehrávať White Christmas, Jingle Bells, Vánoce přicházejí. Alebo sledovať, ako bude malý Kevin Callister opäť sám doma.

Alebo – čo radšej vypnúť počítač a trochu sa zamyslieť. Možno objavíte, že… Vianoce sú dobrou príležitosťou oprášiť zoznam priateľov. Hoci to zabolí, rázne z neho vyškrtať tých, čo naň už nepatria. A ostatných nekompromisne vytiahnuť medzi vianočných trhovníkov. Sŕkať s nimi horúci punč, pochytať sa pevne v kruhu okolo pliec. Do mrazu vydychovať teplú paru, do seba vdychovať úžasnú vôňu človečiny.

Vianoce sú skvelou šancou povedať niekomu, čo mu už dlho povedať chcete. Nadýchnuť sa – a dať to! Netreba sa báť hanby, červené uši zakryje čiapka. A nezabudnúť, že prosté „ľúbim ťa“ si občas zaslúžia aj naše deti, partneri, rodičia. Pretože lásky nikdy nie je dosť.

Vianoce sú voľbou, či sa dokonale vynervovať pri uvádzaní bytu do stavu absolútnej sterility, alebo si uvedomiť, že pre Ježiška sú dôležité celkom iné veci. Napríklad upratať si v duši. Posadať si spoločne k sviatočnému stolu, pokorne poďakovať za dobré i zlé, čo nadelil končiaci sa rok. Spočítať sa, spomenúť na tých, ktorí nás opustili, a tešiť z tých, čo pribudli. Rozbaliť darčeky venované z lásky, nie pre prestíž. Prestrieť pre náhodného pocestného alebo osamelého suseda, a keď príde, zahrať si s ním človeče…

Tak ako? O čom sú teda vlastne Vianoce? Asi pre každého o čomsi inom. Podľa toho, čo si z nich dokáže vziať. Ale najmä, čo im je sám ochotný dať.

Pokojné Vianoce všetkým.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Vianoce #darčeky #vianočné sviatky