Domino sa spúšťa

V snahe zastaviť enormný prílev utečencov švédska vláda v novembri avizovala, že na svojich hraniciach zavedie pasové kontroly. Už vtedy bolo zrejmé, že toto opatrenie môže spustiť domino efekt v celej EÚ.

04.01.2016 22:00
debata (22)

Prišiel deň D a prvá kocka domina padla – susedné Dánsko zaviedlo dočasné kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom – a je len otázkou času, kedy padne ďalšia.

Na rade je logicky Nemecko. Bude zaujímavé sledovať, či kancelárka bude naďalej tvrdiť, že pre počet prijatých utečencov neexistuje žiadny horný limit alebo začne presadzovať výrazné znižovanie ich počtu, ako o ňom hovorila minulý mesiac na sneme CDU.

Po tom, čo Dánsko pred časom radikálne znížilo dávky pre utečencov a teraz spolu so Švédskom uzavreli svoje hranice, hrozí, že Nemecko sa zmení na jeden veľký utečenecký tábor.

Už vzhľadom na blížiace sa marcové krajinské voľby, ktoré budú testom Merkelovej popularity, vláda v Berlíne bude musieť niečo urobiť. Znížiť počet utečencov je však možné rôznymi spôsobmi – dá sa preto predpokladať, že Merkelová opráši svoju starú pesničku o kvótach. Musí však rátať s tým, že s počtom pribúdajúcich utečencov ochota krajín podieľať sa tomto projekte bude klesať.

Zdá sa, že i v tomto prípade bude platiť známy Murphyho zákon, že politici sa začnú správať racionálne, až keď sa vyčerpajú všetky ostatné možnosti.

Bezpochyby najlepším riešením pre EÚ je kvalitné zabezpečenie vonkajšej hranice. Ak Spojene štáty vynakladajú na ochranu hraníc 30 miliárd dolárov ročne, niet najmenších dôvodov, aby EÚ – čo sa týka počtu obyvateľov ešte väčší útvar – nebrala túto úlohu vážne. V stávke je Schengen.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Dánsko #Švédsko #hraničné kontroly