Trinásta komnata

Minister práce Ján Richter poodchýlil dvere do trinástej komnaty, ktorej sa dosiaľ Smer starostlivo vyhýbal.

10.01.2016 22:00
debata (28)

Napriek upozorneniam odborníkov dlho mlčal o tom, aké má predstavy o zabezpečení dôchodkového systému po ďalších dvoch-troch volebných obdobiach. Ak sa totiž demografické trendy nezmenia, a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mali zmeniť, Slovensko začne okolo roku 2030 vymierať.

Veľkú sociálnu záťaž predstavuje aj takmer 180-tisíc dlhodobo nezamestnaných, ktorých musia ostatní daňoví poplatníci živiť s mizivou šancou, že raz nájdu robotu. Pritom aj v penzijnom veku im bude musieť ktosi hradiť sociálne dávky, a tak sa začarovaný kruh uzatvára.

To, že sa tento problém dá vyriešiť druhým dôchodkovým pilierom, už netvrdia ani jeho horliví zástancovia. Richter to v Sobotných dialógoch otvorene povedal, o dvadsať  rokov bude nevyhnutné, aby každý človek mal okrem „štátnej penzie“ aj nejaké dobrovoľné pripoistenie. Teda tretí pilier, ktorý by sa mal neustále zvýhodňovať. Zatiaľ je však opak pravda. Buď ho posledné vlády ignorovali, alebo mu kládli polená pod nohy. Mnohí, ktorí naň v minulosti stavili, boli radi, keď im zostala aspoň polovica úspor.

Súčasná vláda to, pochopiteľne, už nestihne prehodnotiť. Ale jej nástupkyňa, nech už v nej bude sedieť ktokoľvek, musí zatuchnutý vzduch v trinástej komnate našej sociálnej politiky poriadne vyvetrať.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #penzie